Eveniment

Kremlinul isi consolideaza pozitia in sectorul energetic

12.10.2004, 00:00 13

Gazprom ar putea prelua pana la sfarsitul anului o parte semnificativa din proiectul Sakhalin 2, administrat in prezent de Royal Dutch/Shell, relateaza Financial Times.
John Barry, presedintele diviziei Shell Expoloration and Production Services din Rusia a declarat ca in ultimele luni au existat "discutii intense"  cu Gazprom, iar o intelegere ar putea fi incheiata pana la sfarsitul anului.
Afacerea ar pune capat unei perioade in care unele dintre cele mai importante proiecte energetice din Rusia au fost controlate de grupuri din exterior.
Sakhalin 2 a fost doar una dintre cele trei asociatii de impartire a productiei stabilite in anii '90, prin care se acordau companiilor straine stabilitate legala si fiscala pe termen lung, in schimbul unor investitii semnificative.
O singura companie straina ramasese fara un partener rus, dupa ce Rosneft (firma de stat) achizitionase 20% din Sakhalin 1, proiect administrat de ExxonMobil.
Barry a precizat ca orice intelegere necesita aprobarea partenerilor comerciali ai Shell implicati in Sakhalin 2. Shell controleaza 55% din proiect, restul fiind impartit intre Mitsui si Mitsubishi din Japonia.
Gazul de la Gazprom este esential pentru Sakhalin 2. In afara de furnizarea de cash, suport strategic, sau angajamente de investitii, Gazprom ar putea oferi Shell acces si la alte proiecte din Rusia.
Guvernul doreste ca Gazprom, care detine deja monopolul in industria gazului, sa se implice si in sectorul energiei atomice prin preluarea singurului exportator rus de tehnologie nucleara, conform The Moscow Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO