Eveniment

Jumatate din companiile de stat depasesc fondul de salarii

13.10.2006, 19:29 57

Aproape jumatate dintre companiile de stat ale caror politici financiare sunt monitorizate de Guvern au depasit fondul de salarii semestrial stabilit la inceputul anului.
O parte dintre societati nu au reusit sa respecte limitele de cheltuieli chiar daca au redus numarul de posturi.
Suma totala cheltuita in plus pentru salarii, in primul semestru al acestui an, de catre firmele de stat monitorizate se ridica la 19,4 milioane lei (aproximativ 5,5 milioane euro), au declarat surse oficiale.
O depasire substantiala a fondului de salarii, de 2,4 milioane lei (670.000 de euro), a fost sesizata la Oltchim Ramnicu Valcea, in conditiile in care numarul mediu de personal a scazut cu 108 posturi, de la limita maxima stabilita de 5.200 angajati la 5.092 persoane.
Alte cheltuieli care au depasit cu mult limita impusa la inceputul anului au fost inregistrate la SN Lignitului Oltenia, Minvest Deva, Remin Baia Mare, SN Carbunelui Ploiesti si Moldomin Moldova Noua, unitati miniere coordonate de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Cu exceptia Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, care a cheltuit cu 6,1 milioane lei mai mult pentru salarii, desi a redus numarul mediu de personal cu 87 de posturi, celelalte patru companii miniere au depasit atat fondul de salarii, cat si numarul mediu de salariati stabilite la inceputul anului.
Depasiri ale fondului de salarii si ale numarului mediu de personal au fost consemnate si la alte companii miniere, respectiv Cuprumin Abrud (cu cheltuieli suplimentare de 137.000 lei si un numar mediu de angajati majorat cu 14 posturi) si Minbucovina (539.000 lei cheltuieli salariale suplimentare si 93 posturi in plus).
Compania Nationala a Uraniului a efectuat cheltuieli salariale suplimentare de 343.000 lei fara sa modifice numarul salariatilor, in timp ce IAR Brasov a depasit fondul salarial cu 784.000 lei, reducand numarul mediu de personal cu un singur post.
Ministerul Economiei si Comertului arata ca absenta fondurilor necesare restructurarii sectorului minier a impus mentinerea in activitate a unei parti din personalul de la Remin, Banat Anina, Moldomin, Minbucovina, Cuprumin, SN Carbunelui si Minvest, cu influente in depasirea numarului mediu de personal si a fondului de salarii, potrivit surselor citate.
Hidroelectrica a efectuat in primul semestru cheltuieli suplimentare de 316.000 lei, desi a redus numarul mediu al personalului cu 67 de posturi, iar Electrica a depasit atat fondul de salarii, cu 181.000 lei, cat si numarul mediu de angajati, cu 947 de posturi.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) este singura companie subordonata Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului care nu s-a incadrat in fondul de salarii stabilit prin bugetul de venituri si cheltuieli, depasind limita de cheltuieli cu 326.000 de lei, desi numarul mediu de personal a scazut cu 116 posturi.
CN Aeroportul International Henri Coanda a utilizat fondul de salarii exact pana la limita maxima stabilita, pe fondul unei reduceri a numarului mediu de personal cu 35 de posturi.
Depasiri ale limitelor stipulate in bugetul de venituri si cheltuieli au fost inregistrate si la companiile administrate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in principal la Rulmentul Brasov, care a cheltuit cu 888.000 de lei mai mult din fondul de salarii si a depasit numarul mediu de personal stabilit la inceputul anului cu 254 de angajati.
Prin obiectivele salariale trimestriale pe 2006 stabilite de Guvern la inceputul anului, companiile monitorizate au fost obligate sa efectueze in 2006 o reducere efectiva de personal de 25.717 posturi, dintre care 20.320 prin concedieri, 2.854 prin externalizari de activitati si 2.543 din cauze naturale si alte cauze.
Fondul de salarii aferent acestor societati pe intregul an nu poate depasi o limita maxima totala de 4,55 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO