Eveniment

Jumătate din businessul multinaţionalelor din România, generat de industria extractivă şi cea prelucrătoare

Jumătate din businessul multinaţionalelor din România,...

Autor: Adelina Mihai

12.04.2017, 21:08 254

Industria extractivă şi industria prelucrătoare sunt sectoarele în care com­paniile străine acoperă aproape ju­mătate din cifra de afaceri, valoarea adă­ugată şi numărul de salariaţi ale tu­tu­ror multinaţionalelor din Româ­nia, arată o cer­ce­tare realizată de prof. dr. Cezar Mereuţă, cer­cetător asociat la Cen­­trul de Macro­mo­de­lare Eco­no­mi­că al Aca­demiei Ro­mâne şi mem­bru de onoa­re al Aca­de­miei de Ştiinţe Tehnice.

„Activitatea multi­na­ţionalelor din Ro­mâ­nia se caracterizează printr-o excepţională asimetrie. În aceste două sectoare (industria pre­lucrătoare şi cea ex­tractivă - n.red.) se concentrează aproa­pe jumătate din cifra de afaceri (40,6%), din valoarea adăugată brută la costul factorilor (46,0%) şi din nu­mă­rul de salariaţi (52,4%) ai tuturor com­­pa­ni­ilor – filiale străine rezidente în Ro­mâ­nia“, a spus profesorul Cezar Mereuţă.

Cu toate acestea cele două sectoare – industria extractivă şi prelucrătoare - nu au decât un sfert (27%) din cifra de afaceri totală din economie.

Studiul arată că in­dus­tria extractivă şi industria pre­lucrătoare cumulează 82,3% din va­loa­rea pro­fi­tului brut al com­pa­niilor mul­ti­naţionale şi confirmă astfel im­por­tan­­ţa pe care o au com­pa­niile străine din acest sec­tor în economia românească.

„Structura expor­tu­ri­lor de bunuri ale Ro­mâ­niei şi, până la ur­mă, com­pe­ti­tivitatea externă de­pinde fun­da­mental de multi­naţio­nale­le care acti­vează în aceste două sectoare.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO