Jumătate din businessul multinaţionalelor din România, generat de industria extractivă şi cea prelucrătoare

Autor: Adelina Mihai 12.04.2017

Industria extractivă şi industria prelucrătoare sunt sectoarele în care com­paniile străine acoperă aproape ju­mătate din cifra de afaceri, valoarea adă­ugată şi numărul de salariaţi ale tu­tu­ror multinaţionalelor din Româ­nia, arată o cer­ce­tare realizată de prof. dr. Cezar Mereuţă, cer­cetător asociat la Cen­­trul de Macro­mo­de­lare Eco­no­mi­că al Aca­demiei Ro­mâne şi mem­bru de onoa­re al Aca­de­miei de Ştiinţe Tehnice.

„Activitatea multi­na­ţionalelor din Ro­mâ­nia se caracterizează printr-o excepţională asimetrie. În aceste două sectoare (industria pre­lucrătoare şi cea ex­tractivă - n.red.) se concentrează aproa­pe jumătate din cifra de afaceri (40,6%), din valoarea adăugată brută la costul factorilor (46,0%) şi din nu­mă­rul de salariaţi (52,4%) ai tuturor com­­pa­ni­ilor – filiale străine rezidente în Ro­mâ­nia“, a spus profesorul Cezar Mereuţă.

Cu toate acestea cele două sectoare – industria extractivă şi prelucrătoare - nu au decât un sfert (27%) din cifra de afaceri totală din economie.

Studiul arată că in­dus­tria extractivă şi industria pre­lucrătoare cumulează 82,3% din va­loa­rea pro­fi­tului brut al com­pa­niilor mul­ti­naţionale şi confirmă astfel im­por­tan­­ţa pe care o au com­pa­niile străine din acest sec­tor în economia românească.

„Structura expor­tu­ri­lor de bunuri ale Ro­mâ­niei şi, până la ur­mă, com­pe­ti­tivitatea externă de­pinde fun­da­mental de multi­naţio­nale­le care acti­vează în aceste două sectoare.“