Eveniment

Julien Munch, preşedintele CCIFER, camera de comerţ franceză în România: În 2022, valoarea investiţiilor franceze în România a fost de 9,7 miliarde de euro, adică aproape 10% din nivelul total de investiţii străine directe

Julien Munch, preşedintele CCIFER, camera de comerţ...

Autor: Răzvan Botea

03.07.2023, 16:28 111

În 2022, valoarea investiţiilor franceze în România a fost de 9,7 miliarde de euro, adică aproape 10% din nivelul total de investiţii străine directe, a spus Julien Munch, preşedintele CCIFER, camera de comerţ şi industrie franceză în România.

El a vorbit în deschiderea conferinţei Forumului de afaceri „Împreună, pentru o Europă mai puternică, mai verde şi mai sigură”.

„Ceea ce căutăm este o viziune despre viitor. Avem cu toţii în minte crizele suprapuse care ne-au marcat profund viaţa în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică sau chiar tensiunile economice şi inflaţioniste. Calitatea vieţii cetăţenilor, competitivitatea companiilor, stabilitatea şi securitatea ţărilor europene, precum şi valorile democratice au fost puse la încercare de aceste crize şi o vor fi în continuare. Statele membre ale Uniunii Europene, printre care România şi Franţa, au construit împreună cu instituţiile europene strategii pentru a gestiona aceste crize. Sunt transformări profunde prin care Uniunea Europeană a început să treacă. ”, a afirmat Julien Munich.

Ce a mai spus Julien Munch:

•            În acest context, vă invităm, prin intermediul acestui Forum, să găsim oportunităţile de creştere pe care trebuie să le valorificăm pentru această Europă mai verde, mai puternică şi mai sigură. Uniunea Europeană este despre noi toţi, societăţile noastre, ţările noastre, companiile noastre, vieţile noastre în calitate de cetăţeni europeni. CCIFER vă propune astfel să răspundem provocărilor momentului cu pragmatism şi conştiinţă europeană. Întrucât transformă provocările în oportunităţi, companiile sunt actori esenţiali pentru dezvoltarea economică a unei ţări şi pentru prosperitatea cetăţenilor”, a afirmat Julien Munich.

•            „Franţa este de 30 de ani un investitor strategic în România. În 2022, valoarea investiţiilor franceze în România a fost de 9,7 miliarde de euro, adică aproape 10% din nivelul total de investiţii străine directe.

•            Investiţiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor domenii strategice pentru România, precum: energia, agricultura, industria automobilului, marea distribuţie alimentară, aviaţia, finanţele şi băncile, construcţiile navale, digitalizarea şi tehnologiile înalte, telecomunicaţiile, materialele de construcţii şi sănătatea.

•            Schimburile comerciale au crescut cu peste 26,4%, până la 277,4 miliarde de euro în 2022.

•            Cred că pot să spun că investitorii francezi contribuie în România la crearea de valoare adăugată, în colaborare cu companiile româneşti. Ei apreciază spiritul antreprenorial şi de inovare al acestei ţări. Sunt sensibili la stabilitatea legală şi la predictibilitatea mediului economic, graţie normelor europene şi regulilor pieţei libere, precum şi graţie stabilităţii politice.

•            Investiţiile franceze în România au creat locuri de muncă stabile, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la împlinirea unei cariere profesionale pentru mulţi cetăţeni români.

•            Peste 125.000 de persoane sunt angajate în companii cu capital francez şi toate participă astăzi la transformarea structurală a ţării. La aceasta se adaugă locurile de muncă asociate în cadrul întreprinderilor şi producătorilor români, furnizori şi parteneri ai acestor firme franceze”.

În prima zi a Forumului, participanţii – oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri – au discutat despre oportunităţile şi provocările existente atât în România, cât şi în Uniunea Europeană în domenii precum: provocările climatice şi tranziţia energetică; aderarea României la OCDE; atractivitatea României pentru investitori străini; colaborarea franco-română pentru crearea de valoare adăugată în sectoare strategice pentru a consolida suveranitatea economică a Europei; tranziţia digitală; atragerea talentelor.

În cea de-a doua zi a Forumului, pe 4 iulie, va avea loc o masă rotundă cu participarea lui Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru al Republicii Moldova, Ministru al Dezvoltării Economice şi Digitalizării, a lui Olivier Becht, Ministru delegat la Ministerul Europei si Afacerilor externe, responsabil pentru Comert Exterior, Atractivitate si prezenta franceza la International, precum şi a reprezentanţilor companiilor din cadrul CCIFER.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO