Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Ca să câştigi, trebuie să ai curajul să pierzi. PSD şi PNL nu l-au avut în cea mai importantă luptă pe care o duc împreună

Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar Bucureşti

Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar Bucureşti

Autor: Iulian Anghel

21.03.2024, 09:30 1043

PNL şi PSD au pus un candidat „no name“ la Bucureşti pentru că liderilor lor le-a fost frică să piardă pe cont propriu aceste alegeri, întrucât un eşec aici le-ar îngropa viitorul ♦ PSD şi PNL l-au desemnat pe Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar Bucureşti, drept candidat pentru Primăria Generală a Capitalei.

Sorin Oprescu (fost director al Spitalului Universitar, acum fugar în ţări străine pentru că este condamnat pentru luare de mită) a câştigat şi el, în trecut, primăria generală a Municipiului Bucureşti, dar la a parta încercare. Cîrstoiu este un necunoscut în plan politic, dar destul de cunoscut în lumea medicală, fiind decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Carol Davila din Bucureşti. El este managerul unuia din cele mai mari spitale din România şi nu este bucureştean care să nu cunoască imensa clădire a Spitalului Universitar, din Piaţa Eroilor, pe cheiul Dâmboviţei.

Cătălin Cîrstoiu (50 de ani), medic ortoped, a fost preferat  de liderii coaliţiei PSD-PNL pentru că aşa le-au spus sondajele.

Fără background politic, medicul a fost preferat de cele două partide înaintea fostului primar al Capitalei Gabriela Firea (PSD) şi a  ministrului Sebastian Burduja (PNL), ambii cu pretenţii la titlu şi ambii fără şansă de a-l înfrânge pe Nicuşor Dan (independent), actualul edil care este susţinut însă de firava opoziţie Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei şi PMP).

Nicuşor Dan a obţinut primul mandat cu sprijinul PNL, fără să fie înscris în partid. (Acum nu mai are acest sprijin.) Dar Dan era un tip cu oarece notorietate, fundaţia sa Salvaţi Bucureştiul, chiar considerată de unii de un extremism de stânga care nu face bine unui oraş modern, era cunoscută. Pe Cătălin Cîrstoiu îl cunoaşte puţină lume pentru că nu toată lumea îşi rupe picioarele pe stradă ca să ajungă mai apoi la doctorul Cătălin Cîrstoiu de la Spitalul Universitar.

Acum că au ales până ce-au cules, liderii PNL şi PSD răsuflă uşuraţi. Ce-o fi, o fi, Dumnezeu cu mila, important e că pielea lor nu a fost pusă pe băţ.

Pentru că dacă ai pierdut Bucureştiul ai pierdut multe. Sigur, şi Mircea Geoană a pierdut alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei, în faţa lui Traian Băsescu, în 2004, şi a ajuns, totuşi, preşedinte al PSD, mai apoi. Dar Traian Băsescu, outsiderul alegerilor din 2004, şef de partid, a ajuns primar general şi a devenit, câteva luni mai târziu, preşedinte al României, căţărându-se pe acea victorie de la Bucureşti.

Băsescu, oricât de detestat a fost de unii, a avut curaj. Acest curaj ar fi trebuit să-l aibă şi unul din cei doi lideri al coaliţiei PSD-PNL – Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. Dar niciunul nu a avut curaj să piardă, iar cheia succesului aici este să ai curajul de a pierde.

Abia aici se vede cât de proastă a fost decizia politică ca votul la locale să fie într-un singur tur de scrutin. Pentru că într-un singur tur, câştigi şi cu 20% din voturi. Şi chiar cu 10, la o adică: cine câştigă mai multe voturi acela e ales.

În două tururi de scrutin, oamenii se mai gândesc şi PSD, alături de PNL, nu ar fi avut, probabil, o problemă la Bucureşti sau în multe localităţi din ţară, pentru că sunt partide mari. Într-un singur tur, nici Firea, nici Burduja nu-l pot întrece pe Dan, chiar dacă el are, în sondaje, cam 30% din voturi. Aşa a apărut acest candidat venit de nicăieri, Cătălin Cîrstoiu. Nu ştim şansele lui de câştig, mai sunt două luni şi jumătate până la alegeri şi este greu să impui electoratului un candidat venit de nicăieri. Cum zice prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan: „Nu ştiu cine este acest doctor de dinţi... sau de genunchi”. Dacă nici propagandistul-şef al PNL nu ştie cine este dr. Cîrstoiu, atunci de unde să ştie electorii din sectorul 5 care votează masiv cu Popescu-Piedone, care conduce, în sondaje, în privinţa intenţiilor de vot?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO