Eveniment

Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani

Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani
04.01.2011, 18:36 10

România are nevoie de implementarea de reforme "mai profunde" înaria alocaţiilor sociale şi a personalului din sectorul public,care ar mai putea dura încă 1-2 ani, ceea ce va duce la întârziereaadoptării euro faţă de calendarul stabilit pentru 2015, considerăguvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

"Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012cerută de intrarea în ERM II este încă fezabilă, dar necesităreforme mai profunde în aria alocaţiilor sociale şi ale ocupării însectorul public. Pentru a intra în ERM II trebuie progresat înaceastă direcţie în 2011. Dar s-ar putea să ne ia mai mult de un an- poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel,întârzieri pot apărea, iar data adoptării euro s-ar putea să semodifice corespunzător", a spus Isărescu, potrivit uneiprezentări.

El a arătat că, înainte de criza economică, planurile erau caRomânia să intre în ERM II în 2012 şi să adopte euro în 2015, iarîn acest sens s-au făcut progrese în direcţia reducerii inflaţiei,în limitarea volatilităţii ratei de schimb, în reducerea ratelordobânzii pe termen lung, dar recesiunea s-a reflectat în deficitebugetare mai mari.

"Dar, din nou dar, în lumina experienţei altor ţări privindadoptarea euro, am putea spune că este în interesul tuturor să avemmai degrabă o întârziere faţă de această dată dacă ea reflectă omai bună pregătire pentru o prezenţă sustenabilă a României camembru al zonei euro", a reiterat Isărescu. Citiţi mai multe pewww.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO