Eveniment

Isarescu: Exista sanse egale pentru o viitoare apreciere sau depreciere a leului

Isarescu: Exista sanse egale pentru o viitoare apreciere sau depreciere a leului

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Am observat o stare de euforie fata de cheltuielile de la bugetul Romaniei. Este timpul ca BNR sa actioneze pentru calmarea acestei euforii."

10.08.2007, 21:45 27

Banca Nationala a Romaniei (BNR) se concentreaza asupra "consolidarii" ratelor dobanzilor si a situatiei pe piata monetara, intrucat inflatia si planurile Guvernului pentru defcitul bugetar se afla sub control, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru Reuters.
El a promis insa ca "va actiona in vederea calmarii starii de euforie legate de cheltuielile guvernamentale" inainte de alegerile generale din anul 2008 si a avertizat ca riscurile asupra perspectivelor pentru inflatie sporesc ca urmare a presiunilor salariale si a politicii fiscale. "Deocamdata suntem orientati catre consolidare in ceea ce priveste ratele dobanzilor, pietele monetare, mecanismele de transmitere a politicilor si credibilitatea", a afirmat Isarescu.
BNR a redus dobanda de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale de la inceputul anului, la 7%, intrucat inflatia a incetinit si a coborat la 3,7%, cel mai scazut nivel inregistrat dupa 1990, in timp ce economia si-a continuat avansul accelerat.
Respingand criticile din partea Fondului Monetar International (FMI), care este de parere ca Romania are nevoie de costuri de creditare mai mari pentru a mentine inflatia la un nivel scazut si pentru a evita "o aterizare dura" a economiei, Isarescu a afirmat ca ratele reale ale dobanzilor au crescut in ultimul an.
"Riscul unei aterizari dure nu este mai mare decat in cazul altor membri noi ai UE", a spus Isarescu, adaugand ca nu exista "rigiditati" la nivelul sistemului economic care sa atraga probleme.
Guvernatorul a mai spus ca inflatia se va mentine, cel mai probabil, in intervalul tintit de autoritati in urmatorii doi ani.
FMI a atentionat Romania asupra importantei implementarii unei politici monetare mai severe, cu obiectivul de a tempera cererea interna si de la limita avansul deficitului de cont curent. Deficitul extern al Romaniei, care depaseste 10%, este cauzat in mare parte de avansul importurilor, in conditiile in care consumatorii si companiile locale tind spre standardele europene.
Isarescu sustine planul Guvernului de diminuare a deficitului bugetar la 2,7% din PIB in 2008 fata de nivelul tinitit pentru anul acesta, respectiv 2,8%.
El a avertizat insa Guvernul asupra riscului unei supraestimari a veniturilor bugetare la realizarea planurilor de buget pentru anul viitor. "Am observat o stare de euforie fata de cheltuielile de la bugetul Romaniei. Este timpul ca BNR sa actioneze pentru calmarea acestei euforii", a mai spus guvernatorul bancii centrale, adaugand ca riscurile in sensul accelerarii inflatiei sunt mult mai accentuate decat in trecut.
Autoritatile au aprobat un plan privind majorarea cu aproape jumatate a pensiilor de stat in urmatorii doi ani si au promis majorari salariale pentru mai multe categorii de muncitori din sectorul public.
De asemenea, exista presiuni salariale sporite in sectorul privat, intrucat rata somajului a coborat la cel mai scazut nivel dupa 1991 si cresterea numarului de emigranti a condus la formarea unui deficit pe piata fortei de munca in unele sectoare.
"Pensiile sunt o problema minora comparativ cu salariile", a spus Isarescu.
Banca centrala a aratat ca aprecierea semnalata de leu in ultimele luni a reprezentat un factor cheie care a creat spatiul necesar implementarii masurilor de reducere a dobanzii de politica monetara in acest an.
Cresterile recente au propulsat leul in luna iulie la cel mai inalt nivel in raport cu euro din ultimii cinci ani, alimentand speculatiile in randul analistilor privind posibile interventii ascunse ale bancii pentru limitarea aprecierii monedei. Isarescu a refuzat sa comenteze aceste zvonuri. El a spus insa ca BNR este mai ingrijorata de ritmul de apreciere a leului decat de cresterile efective. "In ultimii doi ani, aprecierea leului a fost in general prea rapida", a spus el.
Isarescu a mai adaugat ca exista sanse egale pentru o viitoare apreciere sau depreciere a monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO