Eveniment

Iohannis a convocat, miercuri, şedinţa CSAT, în contextul coronavirusului

Iohannis a convocat, miercuri, şedinţa CSAT, în...

Autor: Ana Petrescu

26.02.2020, 07:11 149

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri de la ora 14.00, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), tema principală fiind coronavirus. Şeful statului a precizat ţine permanent legătura cu instituţiile şi monitorizează situaţia românilor aflaţi în carantină în Italia.

„Având în vedere interesul extrem de crescut pentru evoluţia coronavirusului în Europa, voi începe cu acest subiect şi, după cum ştiţi, lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce priveşte numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus în Europa, în special în Italia. Situaţia din Peninsulă a generat şi generează în continuare multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetăţenilor români, lucru uşor de înţeles, date fiind legăturile foarte strânse pe care le avem cu această ţară şi comunitatea importantă de români care trăieşte în Italia, inclusiv, din păcate, în zonele puternic afectate”, a afirmat, luni, Klaus Iohannis.

Acesta a mai spus că nu există niciun caz de coronavirus înregistrat în România în momentul de faţă. Discuţiile în CSAT vor viza strategia de combatere a unei posibile epidemii la nivel naţional.

„Eu sunt în contact permanent cu instituţiile responsabile ale statului pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români. Vreau să fiu foarte clar, nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional”, a completat şeful statului.

El a făcut apel la calm şi a îndemnat românii să se informeze corectă şi să respecte recomandările oferite de medici pentru a se proteja.

„Autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei. Fac un apel la calm către cetăţeni şi îi îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeaşi măsură şi un apel la mass-media să evite senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a făcut un apel şi la politicieni ca să nu speculeze subiectul.

„Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situaţie în mod oportunist. Am observat deja mai multe luări de poziţie prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declaraţii alarmiste de natură să sperie cetăţenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine!”, a conchis Iohannis.

Trei persoane au decedat, marţi, de coronavirus în Italia, astfel că bilanţul epidemiei a ajuns la zece morţi. Numărul persoanelor infectate este de 322. În Lombardia sunt peste 170.000 de români. La această oră, 11 localităţi italiene sunt în carantină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO