Eveniment

Ioan Deac, preşedintele Compa Sibiu: Din păcate firmele mari nu sunt promovate. Noi nu beneficiem niciodată foarte clar de programele guvernamentale care se pun în practică. Toată lumea se concentrează pe firme mici şi mijlocii, IMM-uri. Cred că o firmă mare cum este Compa Sibiu ar trebui şi ea să intre în acelaşi mod de promovare

Ioan Deac, preşedintele Compa Sibiu: Din păcate firmele...

Autor: Mircea Nica

11.10.2023, 17:11 161

Companiile mari nu beneficiază de aceleaşi beneficii privind programele guvernamentale de care dispun IMM-urile, dar o firmă mare are dreptul de a intra în acelaşi mod de promovare, a spus Ioan Deac, Preşedintele Compa Sibiu, în cadrul Conferinţei de prezentare a proiectului Antrepernorul de Top, organizată la sediul BNR, în care ZF este partener media.

“Referitor la promovarea firmelor mari, din păcate firmele mari nu sunt promovate. Noi nu beneficiem niciodată foarte clar de programele guvernamentale care se pun în practică. Toată lumea se concentrează pe firme mici şi mijlocii, IMM-uri. Cred că o firmă mare cum este Compa Sibiu ar trebui şi ea să intre în acelaşi mod de promovare pentru că noi ca firmă mare suntem şi putem fi un pol de dezvoltare foarte serios în regiunea în care lucrăm, dat fiind faptul că noi lucrăm cu foarte multe IMM-uri pe care le ajutăm prin prisma contractelor şi relaţiilor de afaceri pe care le avem să progreseze. Deci cred că suntem la fel de importanţi ca IMM-urile pentru că 2.000 de salariaţi înseamnă 2.000 de familii pe care noi le gestionăm”, a explicat Ioan Deac.

 

Ce a mai spus Ioan Deac, preşedintele Compa Sibiu:

Din punctul meu de vedere, referitor la promovarea firmelor de succes din România şi nu numai, aş vrea să vă spun de la început că eu sunt reprzentantul unei firme mari. Compa Sibiu este o firmă cu 2.000 de salariaţi aproximativ, o firmă cu istorie extraordinară, a trecut prin toate evenimentele importante din istoria României.

Cel mai dificil moment sau perioadă a fost cea de tranziţie de la economia de stat la cea de piaţă pentru că în acel moment lucrurile s-au schimbat radical şi am fost nevoiţi să tragem concluzia că suntem depăşiţi de ceea ce urmează şi că nu avem habar de ceea ce se întâmplă în economia de piaţă din Europa şi din lume. Nu a fost foarte simplu, dar pas cu pas, porin învăţarea multor lucruri pe care nu le ştiam am reuşit să depăşim acest moment.

Eu nu zic să fim protejaţi, nu pretindem nimic în plus de la guvernanţi, noi zicem să fim trataţi la fel ca toată lumea. Din păcate nu suntem trataţi în acelaşi mod.

Se doreşte foarte mult să se promoveze firmele din România ţinând cont de mai mulţi factori. Cred că ar trebui să fim implicaţi mai mult în domeniile majore în care Guvernul României şi instituţiile statului consideră că sunt importante şi ajută la dezvoltarea ţării în continuare. Trebuie să ştim tot timpul domeniile prioritare şi să fim implicaţi, solicitaţi să participăm la proiectele mari pe care România le dezvoltă, m-aş referi la industria alimentară, industria de armament, industria construcţiilor şi aşa mai departe. Din păcate lucrul acesta nu se întâmplă. Am încercat în repetate rânduri să mişcăm în această direcţie, dar nu am reuşit.

Mi-aş dori să se înţeleagă faptul că eu care lucrez în domeniul auto sunt la fel de important pentru economia românească ca şi cei care lucrează în domeniul construcţiilor, în domeniul IT. Este important ca anumite domenii să rămână favorizată, dar nu o viaţă întreagă.

Nu consider corect ca în cosntrucţii să se impoziteze într-un fel şi în industria auto în alt fel. S-a vorbit despre criza de forţa de muncă din România, cred că este una din cele mai grave probleme cu care ne confruntăm în acest moment, noi cei care lucrăm în producţie. De exmeplu, dacă am electricieni în Compa şi câştigă un salariu de 4.000 de lei, acela merge în construcţii pentru că în construcţii câştigă cu 800 lei mai mult pentru că sistemul de impozitare în construcţii este altfel decât în industria normală.

Mi-aş dori foarte mult să fim trataţi corecţi pentru că nu poţi fi la fel de competitiv dacă tu eşti tratat într-un fel, iar alţii sunt trataţi altfel. Aş ruga pe această cale, pentru că sunt în mijlocul oamenilor de valoare din domeniul finanţelor din România, aş ruga BNR pentru că este o instituţie de importanţă capitală pentru ţara noastră să se implice c-t poate mai mult în a sfătui instituţiile de decizie din România pentru a se lua măsurile cele mai corecte. Degeaba ne împovărează pe noi cei care suntem firme mari, în modul acesta nu ne ajută să progressăm şi ne afectează într-un mod deosebit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO