Eveniment

Investitorii din Golf sunt gata să aducă sute de milioane de dolari, dar caută proiecte

Investitorii din Golf sunt gata să aducă sute de milioane de dolari, dar caută proiecte

Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe, le-a spus investitorilor că România mizează pe parteneriate public-private şi caută soluţii ca să devenim independenţi energetic. Până acum, parteneriatul public-privat este prezentat ca salvarea economiei, dar nu s-a făcut niciunul

Autor: Andreea Mioara Neferu, Gabriel Razi

09.03.2011, 23:50 81

"Oamenii de afaceri din Golf ar putea investi 200 de milioane dedolari în acest an şi alte 500 de milioane de dolari în următoriidoi ani", a esti­mat Ahmed AlSaati, di­rector al publicaţiei delimbă engleză Bahrain Tri­bune, prezent la Forumul Consiliului deCooperare al Golfului - România - Bucureşti: Oportunităţi deAfaceri în Europa de Sud-Est, organizat zilele trecute în Capitalăde Ministerul Afacerilor Externe, Minis­terul Economiei,Comer-ţului şi Mediului de Afa­ceri, Consiliul de Coope­rare alGolfului, Federaţia Camerelor de Comerţ ale Consiliului deCooperare al Golfului şi Forum Invest.

AlSaati a spus că investitorii din Golf sunt interesaţi de afacerice le pot aduce randamente de cel puţin 10%. "Înainte de criză, (unrandament de - n.red.) 20% era corect, însă acum acceptăm şirandamente de 10%, dar nu mai puţin. Imaginaţi-vă că oamenii deafaceri din Golf dispun de sume mari cash şi nu le pot lăsa să sedevalorizeze din cauza inflaţiei. Trebuie să caute permanentoportunităţi investiţionale", a spus AlSaati.

Un investitor din Arabia Saudită, prezent la Forum, AbdullatifAl-Nemer, care face comerţ cu aur, dar are afaceri alături de alţiparteneri şi în domeniul imobiliar sau industrial, s-a arătatdeschis să investească în România, precizând că, în funcţie deatractivitatea potenţialelor investiţii, poate aduce şi 5, şi 500de milioane de euro.

"Fac afaceri cu aur, dar pot intra în parteneriate pentru alteafaceri. Îmi plac parteneriatele. Dacă pot face profit, investescîn orice: petrol, sectorul medical, ferme, poate 5 milioane deeuro, poate 500 de milioane de euro", a spus Al-Nemer. El spune căa venit în România pentru că aici preţurile sunt relativ mai micidecât în vestul Europei. "Spre exemplu, în România cumpăr un paharcu 20 de cenţi, în alte ţări cu doi dolari."

Investitorul le reco­mandă oamenilor de afa­ceri din România săproducă aceleaşi lucruri ca în Anglia sau Germania, doar că maiieftin. Cu toate că spune că în Ro­mânia sunt multe oportu­nităţi,tot el adaugă că este mult prea devreme pentru a discuta despreafacerile care se pot concretiza în următoarea perioadă.

Acelaşi lucru îl susţine şi Mihai Grădinaru, vice­preşedinte alUTI, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii IT şi desecuritate, care a venit la Forum pentru a căuta parteneri dinGolf. "În general, la astfel de evenimente nu se semneazăcontracte, însă se fac contacte, pe care ulterior trebuie să leurmăreşti. Forumul este o iniţiativă foarte bună", a spusGrădinaru, care a precizat că UTI este interesată să-şi extindă încontinuare prezenţa în ţările arabe, în condiţiile în care deja arecontracte în ţări din Orientul Mijlociu. Reprezentantul grupuluiUTI a subliniat faptul că în 2007 a participat la un forum similarla Londra, organizat tot de Consiliul Cooperării din Golf, însămagnitudinea acestuia a fost mai mică. Pentru investitorii dinGolf, piaţa locală este o oportunitate nouă, aceştia având opre­zenţă destul de redusă aici, tocmai pentru că ştiu foartepuţine lucruri despre mediul de afaceri din România.

"Există două motive pentru care până acum ţările din Golf nu auavut o prezenţă prea mare în România: aceste state nu au avut oimagine prea amplă cu privire la piaţa românească în particular şicea est-europeană în ansamblu, iar percepţia investitorilor dinGolf, de altfel greşită, este că aici nu există proiecte care sămerite atenţia lor. Investitorii din Golf au aversiune destul demare la risc şi sunt interesaţi de investiţiile strategice, petermen lung", a declarat Mohammed Abdullah Al Rahmah, director alMedialogy, companie din Dubai ce activează în domeniul media şi deorganizare de evenimente. Un potenţial domeniu de interes aloamenilor de afaceri din cele şase state este cel alconstrucţiilor. Chiar dacă în ultimii doi ani, piaţa construcţiilora suferit o contracţie cumulată de circa 40%, oamenii de afaceridin zona Golfului consideră că în România premisele acestui sectorsunt promiţătoare.

"Va exista cerere pentru a se construi locuinţe, hoteluri sauparcuri logistice. Noi putem garanta finanţarea acestor proiecte",a declarat şi Hassan Al Baker, senior investment manager în cadrulQatari Diar, companie de stat care activează în domeniuldezvoltării imobiliare. "Până acum nu am avut nicio conexiune cuRomânia şi de altfel nici cu zona Europei de Sud-Est. Doar înBulgaria am mai avut câteva discuţii care

ne-au stârnit interesul de a investi", a mai spus Al Baker. Încadrul Forumului a fost atinsă şi problema scumpirii ţiţeiului,care afectează întreaga lume, inclusiv România, în condiţiile încare benzina se apropie vertiginos de pragul de 6 lei pe litru.Khaled Saeed Rumaihi, directorul de explorare al companiei QatarPetroleum, a declarat că nimeni nu are avantaje din creştereapreţului petrolului, care în acest moment este ridicat ca urmare atensiunilor din Orientul Mijlociu. Pe de altă parte, Saleh BinHilal Al Khalili, redactor-şef al revistei Aamal Al Khaleej dinOman, a spus că, odată cu scumpirea ţiţeiului, cresc şi preţurilela alimente, dar aceeaşi relaţie nu funcţionează şi invers pepieţele din Golf. "Când creşte preţul petrolului, se scumpescalimentele, însă când petrolul se ieftineşte, alimentele rămân lafel de scumpe în ţările din Golf."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO