Eveniment

Investitorii britanici, nemultumiti de sistemul de rambursare a TVA

16.02.2004, 00:00 13



Reprezentantii investitorilor britanici in Romania au cerut Ministerului Finantelor sa-si reconsidere pozitia fata de rambursarea taxei pe valoarea adaugata.



"Proiectul de schimbare a sistemului de rambursare a TVA ofera prea putina flexibilitate si nu distinge destul intre acele companii care depun cereri corecte de rambursare si cele care nu fac acest lucru, iar rezultatul este acela ca firmele bine conduse, care respecta regulile, se confrunta cu intarzieri si controale fiscale care nu sunt neaparat necesare", a declarat Ray Breden, vicepresedintele Consiliului Consultativ al Camerei de Comert Britanico-Romana (BRCC). El a adaugat ca in Marea Britanie functioneaza un sistem eficient de "scanare", care permite unora dintre companii sa le fie returnat TVA in termen de 15 zile. "Ar fi perfect realizabil ca cele mai bune puncte ale sistemului britanic sa fie introduse si in Romania", a mai spus Breden.



El a apreciat ca firmele se confrunta cu o atitudine inflexibila si din partea inspectorilor fiscali. "In Romania inspectorii fiscali insista asupra unui control fiscal complet in cazul oricarui dubiu, chiar si minor, referitor la cererea de rambursare a TVA. In Marea Britanie, adesea inspectorii fiscali isi clarifica nelamuririle printr-un simplu telefon la companie, si de obicei acesta este indeajuns. In mod sigur, o abordare similara mai flexibila poate fi adoptata in Romania unde, in mod clar companiile cu capital britanic isi iau obligatiile fiscale foarte in serios si respecta prevederile legale", a mai spus Breden.



Presedintele CCBR, Guy Burrow, a declarat ca institutia pe care o conduce va continua sa-si foloseasca experienta "pentru a-si aduce contributia la imbunatatirea legislatiei privind TVA in Romania si pentru alte proiecte de lege importante, in efortul de a face mai prietenos mediul de afaceri din Romania".
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO