Eveniment

Investitiile straine au creat anul trecut 12.400 de locuri de munca

12.06.2006, 00:00 15

Investitiile straine au creat anul trecut aproape 12.400 de locuri de munca noi, in principal in industria automotive (componente auto), pozitionand Romania pe locul 5 in Europa la acest capitol, in urma Poloniei, Marii Britanii si Frantei si inaintea Ungariei, Germaniei si Spaniei.

Romania a atras anul trecut circa 100 de proiecte majore de investitii, adica 3% din totalul de peste 3.000 de astfel de proiecte derulate in Europa, arata un studiu al companiei de consultanta Ernst & Young referitor la capacitatea statelor europene de a atrage investitii straine.

Astfel, numarul de locuri de munca create de aceste investitii in Romania (circa 12.400) reprezinta aproape 9% din totalul locurilor de munca create anul trecut in economie, de aproape 112.000. Comparativ cu statele europene, Romania a atras peste 6% din totalul joburilor create de investitii (197.000 in intreaga Europa).

Conform aceluiasi studiu Ernst & Young, Romania ocupa primul loc la numarul de locuri de munca aduse de fiecare proiect, cu 310 joburi pe proiect, fata de 282 in Polonia, 186 in Slovacia, 171 in Cehia si 163 in Ungaria. Numarul total al salariatilor din economie a crescut astfel in 2005 la o medie anuala de 4,532 milioane de persoane, inregistrand cea mai mare crestere din ultimii 16 ani (plus 2,5%), pe parcursul carora efectivul de salariati din economie a avut o tendinta constanta de reducere din cauza restructurarii economiei. In ultima perioada insa, intrarile din ce in ce mai mari de capital strain au inceput sa-si arate efectele nu doar pentru profiturile companiilor, ci si pentru economie in general.

Anul trecut, Romania a beneficiat de pe urma unei tendinte de relocare a capacitatilor de productie in unele sectoare industriale, in primul rand in industria componentelor auto, mai arata studiul citat. In 2005, Romania a atras sapte noi proiecte de investitii in industria componentelor auto, la fel de multe ca si Franta si mai multe decat in Ungaria (6), dar mai putine decat Cehia (20), Slovacia (18) si Polonia (17).

"Probabil ca cea mai notabila performanta in regiune au avut-o anul trecut Romania si Slovacia, care au consemnat o crestere puternica a numarului de proiecte de investitii atrase", comenteaza autorii raportului Ernst & Young.

Regiunea Europei Centrale si de Est a atras multe proiecte de investitii in industrie, din cauza unor ratiuni de costuri si piata de desfacere, in timp ce Europa Vestica rama-ne pe primul loc la investitii in sectorul serviciilor (mai ales in cazul serviciilor financiare), comenteaza autorii raportului referitor la tendintele investitionale din regiune.

Anul trecut, Romania a atras investitii straine directe de 5,2 miliarde de euro, cel mai mare volum anual de dupa 1990. Pentru 2006, autoritatile prognozeaza investitii intre 7 si 9 miliarde de euro, in functie de termenul de finalizare a privatizarii BCR.

In primul trimestru al acestui an, volumul investitiilor straine directe atrase a fost de 1,72 miliarde de euro, in crestere cu 128% fata de primele trei luni ale anului precedent.

In 2005, domeniile cele mai cautate de catre investitorii straini au fost industria tehnologiei informatiei (IT&C), industria energetica, piata farmaceutica si industria automotive.

Conform datelor de la Registrul Comertului, care centralizeaza investitiile de peste un milion de euro, domeniul IT&C a atras proiecte de peste 737 de milioane de euro, industria energetica - 337 mil. euro, piata farmaceutica - 319 mil. euro, iar industria automotive - 134 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO