Eveniment

Invatamantul romanesc, la cote de avarie

09.07.2007, 18:36 19

Mentinerea actualului sistem de invatamant, ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate, pune in pericol competitivitatea si prosperitatea tarii, se arata in raportul Comisiei prezidentiale pentru invatamant.
Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii, condusa de fostul ministru al educatiei Mircea Miclea, a incheiat redactarea raportului intitulat "Romania educatiei, Romania cercetarii". Raportul contine diagnoza si principalele solutii la problemele majore ale sistemului de educatie si cercetare din Romania.
Mentinerea actualului sistem de invatamant din Romania pune in pericol competitivitatea si prosperitatea tarii, se arata in raport.
Actualul sistem este, potrivit autorilor, ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate.
Solutiile propuse de autori presupun o noua organizare a ciclurilor de invatamant, transformarea educatiei timpurii in bun public, implementarea unei programe scolare flexibile si centrate pe competentele necesare dezvoltarii personale si economiei cunoasterii, accelerarea descentralizarii si repozitionarea scolii in comunitate, reforma politicilor de resurse umane.
Implementarea acestor solutii nu reclama cheltuieli suplimentare alocatiilor bugetare preconizate (minimum 6% din PIB), ci utilizarea lor si a fondurilor europene cu maxima eficienta, se mentioneaza in raport.
Concluziile raportului Comisiei prezidentiale vor fi dezbatute public, in prezenta presedintelui Traian Basescu, joi, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO