Eveniment

Interviu ZF. Odile Renaud-Basso, preşedintele BERD: Aducerea sub control a deficitului bugetar este o problemă importantă în ceea ce priveşte credibilitatea internaţională a României. Nu prognozăm o recesiune economică în România, ci chiar o relansare a creşterii anul viitor. Dar pentru asta trebuie făcute mai multe corecţii şi reforme

Odile Renaud-Basso, preşedintele BERD: Înţelegem că există multe discuţii în jurul negocierilor bugetare, deoarece deficitul bugetar este mult mai mare decât se aştepta. Uniunea Europeană a cerut în mod clar să se ia măsuri pentru a-l reduce. Ceea ce mi se pare foarte important pe partea bugetară este să avem un cadru fiscal clar, credibil şi o traiectorie clară, astfel încât direcţia să fie clară, să existe transparenţă în modul în care este gestionat. Cred că, pe termen mediu, este foarte important să avem o traiectorie fiscală credibilă şi previzibilă. Iar pe termen scurt, înţeleg că guvernul analizează diferite măsuri pentru a aborda această chestiune.

Autor: Cristian Hostiuc, Liviu Popescu

25.09.2023, 09:00 79

Având în vedere că piaţa de obligaţiuni MREL (obligaţiuni care pot fi transformate imediat în capital dacă o bancă are probleme de solvabilitate) emise de băncile din România este încă redusă BERD este un investitor-ancoră în aceste emisiuni de obligaţiuni, având până în prezent o expunere de peste 600 mil. euro.

Preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso, spune că România continuă să fie într-o situaţie economică destul de bună chiar dacă economia a mai scăzut iar contextul global nu este cel mai favorabil. BERD, care este unul dintre cei mai mari finanţatori ai României, având proiecte de peste 10 mld. euro, nu se aşteaptă ca economia să intre în recesiune, iar după ce trece de această perioadă mai dificilă creşterea economică se va relansa.

Într-o discuţie cu ZF avută în urmă cu două săptămâni, preşedintele BERD spunea ea că aducerea sub control a defi­citului bugetar este o problemă importantă în ceea ce priveşte credibilitatea internaţio­nală a României. Deficitul bugetar trebuie să se reducă, iar România să aibă un cadru fiscal clar şi credibil, a menţionat ea.

Reforma sistemului de pensii din sectorul public, reforma companiilor de stat, creşterea competitivităţii, calitatea educaţiei şi a serviciilor publice sunt elemente pentru care România trebuie să depună mai mult efort. BERD este principalul cumpărător de obligaţiuni MREL (datorie care care poate fi transformată imediat în capital dacă o bancă are probleme de solvabiliatte) emise de bănci din România. Odile Renaud-Basso spune că această piaţă este încă redusă, cererea fiind scăzută şi de aceea BERD este un investitor ancoră în aceste emisiuni de obligaţiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO