Eveniment

Institutiile financiare europene se intrec acum sa finanteze economia romaneasca

Institutiile financiare europene se intrec sa finanteze economia romaneasca
30.03.2009, 19:54 73
 
IMM-urile sunt unul dintre sectoarele prioritare vizate de cele doua institutii financiare internationale. Ieri a avut loc o prima intalnire, preliminara, intre BEI si mediul financiar-bancar din Romania, la care au fost invitate toate bancile pentru a discuta in legatura cu modul in care pot fi accesate produsele si finantarile BEI.
Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a primit solicitari de la opt-noua banci din Romania pentru finantari legate de sectorul IMM-urilor, iar pana in luna mai ar putea fi semnate sase contracte, a anuntat ieri vicepresedintele institutiei, Matthias Kollatz-Ahnen.
Institutia financiara internationala are o linie de finantare de 500 mil. euro, destinata finantarii IMM-urilor, pentru care discuta cu bancile. Finantarea proiectelor se poate face jumatate din fondurile alocate de BEI si jumatate din cofinantarea bancii intermediare, insa banca poate sa decida proportia cu care finanteaza un proiect in functie de importanta.
„Avem cereri de la opt-noua banci din Romania si cred ca vom semna sase contracte pana in luna mai. Avem o linie de finantare de 500 mil. euro pentru banci si cred ca rezultatul seminarului de astazi este sa o majoram. As fi surprins, daca nu s-ar majora", a spus Kollatz-Ahnen.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, a precizat ca nu exista o limita pentru Romania, exprimandu-si speranta ca bancile vor accesa liniile de finantare, avand in vedere nevoia de creditare locala. „Speram sa se dea drumul la creditare. Pentru beneficiul IMM-urilor, speram sa fie accesati cat mai multi bani. (...) Pretul final al finantarii prin BEI, suportat de IMM-uri, ar fi mult mai redus decat ar obtine in prezent firmele de pe piata." Dragoi a explicat ca finantarea este oferita 50%-50% de BEI si, respectiv, banci, dar banca poate decide sa finanteze un proiect mai mult, in functie de importanta acestuia.
Referitor la costul imprumuturilor, oficialul BEI a precizat ca acesta depinde de fiecare banca din Romania, dar ca finantarea presupune - atat pentru banca intermediara, cat si pentru IMM-uri - un cost mult mai redus decat cel de pe piata.
BEI vrea sa majoreze in acest an sumele acordate pentru proiectele din Romania de la 1,1 mld. euro, cat a fost anul trecut, la 1,5 mld. euro, fondurile fiind impartite in mod egal intre IMM-uri, industrie si infrastructura. „Pentru anul acesta, IMM-urile reprezinta unul dintre segmentele cele mai importante, dar discutam si proiecte pentru industrie", a spus Kollatz Ahnen.
El a explicat ca o treime din fonduri vor fi indreptate spre IMM-uri, „poate chiar mai mult", o treime catre industrie si tot atat pentru infrastructura, inclusiv catre municipalitati. Fondurile vor fi puse de BEI la dispozitia bancilor din Romania pentru a acorda mai departe imprumuturi.
„Costul pentru imprumuturile astfel acordate este un mix intre pretul practicat de banca intermediara din Romania si BEI, deci este mult mai redus decat costurile practicate in prezent pe piata romaneasca", a adaugat vicepresedintele BEI. Imprumuturile BEI in Romania au vizat toate sectoarele economice importante, de la infrastructura de baza, precum transporturi, comunicatii, mediu, pana la industrie si servicii, incluzand sprijinirea IMM-urilor.
Incepand cu 1990, BEI a acordat Romaniei 6,2 mld. euro pentru finantarea proiectelor de investitii, iar anul trecut finantarile BEI au fost de 1,1 mld. lei.
Comisia Europeana a anuntat in 25 martie ca Romania ar putea sa beneficieze de o crestere semnificativa de fonduri de la BEI, dupa ce a obtinut un pachet de finantare de 20 mld. euro de la FMI, CE, BERD si Banca Mondiala. Totodata, BERD, BEI si Banca Mondiala au lansat luna trecuta un program comun de imprumuturi de pana la 24,5 mld. euro pentru ajutorarea bancilor si companiilor din Europa Centrala si de Est.
 
UNPR: 25% din IMM vor disparea din lipsa finantarii
Numarul intreprinderilor mici si mijlocii risca sa se reduca in acest an cu 25%, daca conditiile din piata, in special accesul la finantare, nu se imbunatatesc, a declarat ieri Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR). „O mica companie fara profit nu are din ce sa se intretina, iar tot mai multe astfel de firme din Romania intampina din ce in ce mai multe dificultati, in special in accesul la finantare", a apreciat Milut. De asemenea, el a adaugat ca o reducere de acest gen a numarului IMM ar putea trimite in somaj circa 250.000 de angajati. Printre masurile sustinute de UNPR cu privire la depasirea crizei se numara deblocarea creditatii pentru finantare si acordarea de facilitati fiscale care sa usureze situatia financiara a IMM. Vlad Anastasiu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO