Eveniment

Inrautatirea perspectivelor economiei face Comisia Europeana sa revizuiasca dramatic estimarile

04.05.2009, 19:23 18
 
Estimarea este in linie cu noile previziuni anuntate in urma cu aproximativ doua saptamani de FMI, precum si cu previziunile Comisiei Nationale de Prognoza.
„Diminuarea ratei de crestere a venitului disponibil al gospodariilor si conditiile mai aspre de creditare vor reduce consumul populatiei, in timp ce cheltuielile guvernamentale se anticipeaza ca se vor contracta in urma unei ajustari fiscale semnificative. Contractia puternica anticipata pentru formarea bruta de capital fix va fi atenuata de majorarea investitiilor publice, in contextul in care investitiile finantate de UE sunt prevazute in bugetul actual", se arata in prognoza de primavara a CE.
Pentru anul viitor, Comisia anticipeaza o stabilizare a situatiei, respectiv o crestere economica zero. In urma franarii activitatii economice, rata somajului ar urma sa creasca la circa 8% in 2009, de la minimul record de 5% inre-gistrat anul trecut, cu o atenuare usoara, la 7,7%, in 2010, potrivit Prognozei Economice de Primavara a CE.
Cresterea somajului cu un punct procentual inseamna un plus de aproape 100.000 de someri. In conditiile in care in prezent numarul somerilor este de circa 514.000, ceea ce inseamna o rata a somajului de 5,6%, o crestere la 8% ar duce numarul total al somerilor la aproape 800.000. Comisia aminteste de asistenta financiara pe care UE intentioneaza sa o acorde Romaniei, explicand ca va fi conditionata de implementarea unui program cuprinzator de politici economice, care sa cuprinda domeniul fiscal, sectorul financiar si masuri de reforme structurale.
Prognoza privind deficitul bugetar din acest an a fost revizuita in scadere, de la 7,5% la 5,1% din PIB in conditiile reducerii cheltuielilor cu bunurile, serviciile si subventiile, limitarii cresterii pensiilor, inghetarii recrutarilor de personal, dar si pe fondul devansarii programului de crestere a accizelor si a majorarii contributiilor sociale.
Totodata, CE a revizuit puternic in scadere si estimarea de deficit bugetar pentru anul urmator, de la 7,9% din PIB, in prognoza din ianuarie, la 5,6%.
In urma diminuarii cresterilor salariale si a preturilor internationale, inflatia este proiectata in scadere, CE asteptandu-se ca pana la finele anului 2009, inflatia anuala sa intre in tinta bancii centrale de 3,5% +/- un punct procentual.
Prognoza pentru 2009 privind inflatia medie anuala a fost revizuita in usoara crestere, de la 5,7%, cat estima in ianuarie, la 5,8%, iar pentru anul viitor CE anticipeaza o diminuare pana la 3,5%.
In urma reducerii fluxurilor financiare internationale si a diminuarii schimburilor comerciale, deficitul de cont curent va inregistra o corectie severa in acest an, de la 11,9% din PIB la 7,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO