Eveniment

ING: Inflatia va atinge un varf de 9,6% in iulie

20.05.2008, 20:44 15

ING Bank vede inflatia anualizata accelerand pana la 9,6% in iulie, analistii bancii revizuindu-si in sens ascendent prognoza, dupa cresterea preturilor mai mare decat anticipasera din aprilie.
"Continuam totusi sa consideram ca din august presiunile inflationiste determinate de preturile la alimente sa se diminueze, astfel ca ne mentinem prognoza de inflatie pentru sfarsitul anului, de 6,5%", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El a aratat ca revizuirea prognozei pentru lunile urmatoare a fost determinata si de scumpirea recenta a petrolului, care a fost reflectata imediat in preturile carburantilor, dar si perspectiva scumpirii energiei electrice.
"Trebuie subliniat ca evolutia recenta a preturilor nu a adus vesti bune pentru autoritatea monetara, in conditiile in care toti indicatorii inflatiei au continuat sa urce si probabil vor mentine aceasta tendinta pana in iulie. Ne mentinem estimarea ca BNR va majora dobanda cu cel putin un sfert de punct procentual, la sedinta programata pentru 26 aprilie", mai spune Chidesciuc. In aprilie preturile au urcat cu 0,5%, usor peste estimarile analistilor, astfel ca inflatia anualizata a stagnat la 8,6%.
Analistii ING raman pesimisti si in privinta evolutiei deficitului de cont curent, asteptandu-se la o deteriorare a acestui indicator spre sfarsitul anului. "Aceasta ar putea sa adauge presiuni suplimentare asupra cursului in ultimul trimestru, avand un impact negativ si asupra inflatiei." Potrivit estimarilor lor, deficitul de cont curent va ajunge la 15% din PIB anul acesta, fata 13,9%, cat a fost anul trecut, alimentat de consumul privat, dar si de cresterea investitiilor.
Totodata, finantarea tot mai slaba a dezechilibrului extern prin investitii straine directe ridica semne de intrebare privind capacitatea de finantare a deficitului, in contextul turbulentelor de pe pietele internationale. Dupa primele trei luni, doar 47% din deficitul de cont curent de 3,5 miliarde de euro era acoperit prin investitii straine directe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO