Eveniment

Inflatia si deficitul extern, marile temeri ale FMI

08.05.2006, 00:00 16

Tinta de crestere a PIB progonozata pentru acest an la 6% ar putea fi revizuita in sens negativ daca inundatiile vor continua sa produca mari pagube, pierderile inregistrate pana in prezent neavand o influenta asupra situatiei economice, considera premierul Calin Popescu-Tariceanu.

FMI are o prognoza de 5,2%, in timp ce o analiza recenta a Bank Austria indica un ritm de 5,6%.

Daca anul trecut economia a inregistrat pierderi de circa doua miliarde de euro din cauza inundatiilor care au lovit mai multe zone ale tarii, in ultimele luni a fost afectata preponderent lunca Dunarii, fiind distruse culturi de cereale pe aproximativ 10.000 de hectare (0,3% din total).

De asemenea, au suportat pagube santierele navale situate la Dunare, o serie de contracte fiind in intarziere.

Principalele ingrijorari ale directorilor din boardul FMI sunt legate de incetinirea scaderii inflatiei si cresterea deficitului de cont curent.

In acest context, Fondul considera ca ar putea fi necesara continuarea intaririi politicii monetare, avand in vedere anuntata relaxare fiscala si cresterea mai rapida a accizelor.

Discutand cel mai recent raport asupra situatiei macroeconomice a Romaniei, directorii si-au exprimat ingrijorarea fata de decizia Guvernului de a majora tinta de deficit bugetar pe 2006 la 0,9%. De asemenea, au subliniat ca realizarea unei consolidari fiscale va fi esentiala pentru controlul cererii interne, pentru cresterea capacitatii de absorbtie a intrarilor de capital si asigurarea sustenabilitatii pe termen mediu.

"Romania are nevoie de un plan coerent pentru absorbtia asteptatelor intrari substantiale de capital in conturile statului din fondurile UE, precum si pentru economisirea incasarilor din privatizare, astfel incat sa nu fie generate presiuni la nivelul cererii", se spune in evaluarea directorilor FMI.

In continuare, FMI "regreta considerabila pierdere de venituri bugetare determinata de introducerea cotei de 16% in 2005", estimata la 1% din PIB si care ar fi fost acoperita din cresterea incasarilor din TVA, accize si taxe vamale.

Ca atare, directorii au reluat indemnurile adresate de luni de zile autoritatilor de la Bucuresti pentru a lua masuri in vederea majorarii incasarilor bugetare, care sa intareasca definitiv colectarea, sa extinda baza de impozitare si sa permita acoperirea nevoilor de cheltuieli in crestere. FMI vorbeste din nou despre ponderea veniturilor bugetare in PIB "cosiderabil mai scazuta decat in tarile membre ale Uniunii Europene". De asemenea, apreciaza ca "nivelul contributiilor sociale ramane un impediment pentru cresterea numarului de angajati in economie, iar reducerea taxarii fortei de munca va trebui compensata prin majorarea altor impozite".

In acelasi timp, au cerut Guvernului sa-si calibreze politica salariala pentru sectorul public cu nevoile de reducere a inflatiei.

Fondul a cerut si continuarea proceselor de privatizare ale companiilor importante, cum ar fi CEC si Romgaz, imbunatatirea legislatiei muncii si combaterea coruptiei, precum si ajustarea preturilor la energie conform costurilor de oportunitate.

In privinta sistemului bancar, directorii FMI au insistat asupra faptului ca vulnerabilitatile pe termen mediu trebuie monitorizate cu atentie avand in vedere cresterea rapida a creditului catre sectorul privat - mare parte in valuta si acordat clientilor persoane fizice lipsite de protectia unor instrumente care sa acopere riscul valutar. FMI sustine in continuare ca orice eventuala interventie a BNR pe piata valutara ar trebui complet sterilizata, iar banca centrala sa se concentreze pe reducerea volatilitatilor excesive decat pe controlarea unei anumite tendinte pe termen mai lung.



Prognoza FMI: 3,48 lei pentru un euro la sfarsit de an

Previziunile FMI privind evolutia cursului de schimb al leului indica mentinerea unei aprecieri nominale de 5,7% la sfarsitul lui 2006 fata de sfarsitul lui 2005, prognoza fiind de 3,48 lei pentru un euro. O tendinta similara este asteptata si in cazul raportului leu/dolar, preconizat sa ajunga la 2,94 lei pentru un dolar.

FMI noteaza ca decizia luata de BNR in februarie privind majorarea dobanzii de interventie si a volumului lichiditatilor sterilizate a antrenat noi presiuni de apreciere a leului, care consemneaza o apreciere de aproape 5,7% in raport cu euro fata de sfarsitul lui 2005.



Tariceanu "bate in cuie"

Codul fiscal

Premierul Calin Popescu-Tariceanu se intalneste astazi cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, "pentru a bate in cuie noul Cod fiscal, care se va aplica de la 1 ianuarie 2007". El a spus ca modificarile in proiectul de modificare a actului normativ va fi finalizat pana la 1 iulie. Tariceanu a mai precizat ca noul Cod fiscal va lasa nemodificate cota unica si TVA. In plus, Catalin Doica, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a afirmat ca ministerul va introduce o "reducere drastica" a accizelor in domeniul combustibililor nepoluanti, cum ar fi biodiesel-ul, cu aplicare de la 1 ianuarie 2007. Mihai Bobocea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO