Eveniment

Industria mobilei a trecut bariera de 2 mld. euro

07.01.2009, 19:48 18

Productia locala de mobila a depasit anul trecut bariera de 2 mld. euro, raportand o crestere de 7% de la nivelul de 1,89 mld. euro din 2007, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

Rezultatele se afla insa sub predictiile reprezentantilor APMR facute la jumatatea anului trecut care anticipau o crestere de 11% si s-au datorat in principal exporturilor care s-au mentinut la un nivel similar cu cel din 2007. Deprecierea leului nu a ajutat suficient de mult exportatorii, care au resimtit anul trecut recesiunea de pe pietele vestice. Principalele state in care Romania exporta mobila sunt Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Austria Tendinta de incetinire a ritmului de crestere a exporturilor a fost de altfel vizibila in ultimii ani, dupa ce pana in 2005, avansul ajungea si la 40% anual.
Multe dintre companii au incercat sa-si reorienteze productia catre piata interna, insa si aceasta a dat semne de slabiciune pe sfarsit de an. Diminuarea consumului ca urmare a crizei s-a resimtit, pe langa exporturi, si la nivelul pietei interne. Mari jucatori precum Mobexpert, au anuntat inca de la sfarsitul anului trecut ca nu isi vor atinge bugetul stabilit pentru 2008 intr-un interviu acordat ZF.
Cu toate acestea, piata interna de mobila (productia locala plus importurile) a crescut anul trecut cu 14%, de la 1,19 mld. euro la 1,35 miliarde de euro, fiind inregistrate cresteri atat pe segmentul articolelor de mobilier produse in tara, cat si in cazul importurilor, potrivit estimarilor APMR.
Astfel, importurile s-au majorat cu 16%, de la 436 mil. euro la 505 mil. euro, in timp ce vanzarile de mobilier romanesc au crescut cu circa 100 mil. euro. Numarul de angajati din industrie a ajuns la 80.500 de oameni de la 86.000 la sfarsitul lui 2007. APMR precizeaza ca datele finale cu privire la evolutia pietei vor fi facute publice in perioada urmatoare.
Anul trecut, producatorii din industria de profil spuneau ca au fost puternic afectati de cresterea pretului la materii prime si materiale, dar si de migratia fortei de munca catre alte sectoare sau in alte tari.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO