Eveniment

Industria încheie anul cu o creştere minimă, dar comenzile noi lasă să se vadă un 2017 mai bun

Industria încheie anul cu o creştere minimă, dar...

Autor: Iulian Anghel

13.01.2017, 00:03 208
Potrivit datelor INS publicate ieri, producţia industrială totală a fost trasă in jos de industria ex­trac­tivă care se află în suferinţă de un an şi jumătate (un mi­nus la 11 luni de 16,5%, date ajustate) şi de industria ener­getică (minus 2,6%). În schimb, industria pre­lucrătoare a mers mult mai bine, cu un plus la 11 luni de 3,4% (ajustat) şi un salt de 4,2% noiem­brie/noiembrie.

Evoluţia mai bună a industirie prelucrătoare se vede şi în comenzile noi. Chiar dacă au scăzut cu 1,9% în noiembrie faţă de octombrie, comenzile noi au avansat cu 7,9% noiembrie la noiembrie şi cu 7,6% în primele 11 luni din an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai puternic au crescut în noiembrie 2016, faţă de noiembrie 2015 comenzile în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, care au avut un avans de 7,3%.

„Evoluţia comenzilor noi (influenţată şi de ameliorarea indicatorilor de încredere în plan global, dar şi de prevederile din noul Cod fiscal cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2017) exprimă premise pozitive pentru dinamica industriei interne la începutul anului curent“, comentează Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

În primele 11 luni, an/an, din perspectiva comenzilor noi în industria prelucrătoare, cel mai puternic au crescut producţia de hârtie (plus 25%), echipa­men­tele electrice (8,4%) şi calculatoarele şi produse elec­tronice (plus 7,3%), în vreme ce evoluţii negative au înre­gistrat industria farma cu minus 11,8%, industria meta­lurgică cu minus 11,8%, industria de construcţii me­talice cu minus 0,9% şi industria chimică cu minus 0,7%.

„Estimările macroeconometrice elaborate indică faptul că în ultimele luni dinamica comenzilor noi în industria prelucrătoare s-a situat peste nivelul potenţial. Această evoluţie exprimă premise de accelerare a tendinţei comenzilor noi în industria prelucrătoare pe termen scurt, perspectivă susţinută şi de ameliorarea semnificativă a indicatorilor de încredere din plan global (după rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA). În acest context, ne aşteptăm la o redinamizare a producţiei industriale pe plan intern la începutul anului 2017“, comentează Andrei Rădulescu.

Deocamdată producţia industrială a înregistrat în primele 11 luni din 2016, an/an, cea mai redusă rată de creştere din 2012 încoace – 1,5% creştere pe date brute şi 0,6% pe date ajustate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO