Eveniment

Indicatorul CFA. Tensiunile internaţionale topesc din încrederea în evoluţia economiei României, iar euro se poate duce la 4,82 lei

Indicatorul CFA. Tensiunile internaţionale topesc din...

Autor: Iulian Anghel

26.09.2019, 00:03 326

Indicatorul de încredere macroeconomică furnizat lunar de Asociaţia Analiştilor Financiari din România (CFA România) a scăzut în august cu 5,5 puncte faţă de luna precedentă, până la 42,8 puncte şi cu 7,2 puncte faţă de aceeaşi lună a anului trecut, tras puternic în jos de „indicele anticipaţiilor“ – proiecţia analiştilor financiari faţă de evoluţia economiei în viitor.

„Evoluţia s-a datorat componentei anticipaţiilor“, arată sondajul CFA România pentru luna august, publicat miercuri. Indicatorul de încredere macroeconomică“ este un sondaj pe care CFA România îl realizează lunar în rândul membrilor săi şi are două componente: „condiţiile prezente“ (ce se întâmplă astăzi) şi „anticipaţiile“ (ce va fi peste 12 luni). Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări.

Datele sondajului publicat miercuri arată că, în vreme ce „indicatorul condiţiilor curente“ a crescut de la 56,4 puncte în iulie la 61,7 puncte în august, indicatorul componentei de „anticipaţii“ s-a prăbuşit de la 44,1% în iulie la 33,3% în august (o cădere de 10,8 puncte lună la lună şi de 9,3% an la an). Tensiunile în economia mondială nu dau semne că se potolesc. Consumul scade, investiţiile scad. Dacă în economia mondială, în prima parte a lui 2018, investiţiile creşteau cu 5%, în prima parte a lui 2019 ele au crescut cu sub 1%, în vreme ce consumul a intrat în zona negativă. Ulti­mul raport al OCDE (Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare) anticipează pentru zona euro o creştere de 1,1% în acest an şi una de doar 1% în 2020, în vreme ce creş­terea economiei mondiale ar urma să fie de 2,9% în acest an şi de 3% în 2020.

Economiştii se tem nu neapărată de o criză, ci de o lungă perioadă cu creşteri economice nesemnificative. Prin urmare, aşteptările analiştilor financiari se topesc pe măsură ce norii se adună la orizont.

Referitor la întrebările care compun indicatorul de încredere, analiştii CFA România estimează o depreciere a leului până la valoarea medie de 4,82 lei/euro, în următoarele 12 luni. 56,7% dintre participaţii la sondaj anticipează o majorare a ratei inflaţiei.

În privinta ROBOR-ului la trei luni, 60% dintre participanţi estimează o creştere pentru orizontul de 12 luni, în timp ce 13,3 anticipează o depreciere a acestuia, iar 26,7% nu prevăd nicio schimbare în acest context. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 12 luni este de 3,35%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO