Eveniment

Indemnizaţia medie obţinută de şomeri în 2015: 427 de lei/lună. Absolvenţii şomeri primesc 219 lei lunar. Cheltuielile anuale cu indemnizaţiile şomerilor sunt de 1,4 mld. lei

Indemnizaţia medie obţinută de şomeri în 2015: 427...

Autor: Adelina Mihai

12.07.2016, 00:04 282
Indemnizaţia medie de şomaj din România obţinută de şomerii care au experienţă în muncă a fost de 427 de lei pe lună în 2015, în creştere cu doar 1,4% faţă de anul 2012, arată datele Institutului Naţional de Statistică pe baza informaţiilor de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Există două tipuri de indemnizaţii de şomaj acordate în România: una este destinată şomerilor care au experienţă în muncă (au avut un loc de muncă şi au fost disponibilizaţi) şi una tinerilor absovenţi ai unei forme de învăţământ care nu au reuşit - şi au demonstrat acest lucru cu acte - să-şi găsească un loc de muncă după ce şi-au finalizat studiile. Dacă indemnizaţia medie pentru şomerii cu experienţă a fost de 427 de lei în 2015 (adică de 42% din salariul minim brut pe economie), cea pentru şomerii absolvenţi a fost de 219 lei pe lună (21,6% din salariul minim brut pe economie).

Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii instituţiilor de învăţământ trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani şi să se înregistreze la agenţiile judeţene pentru ocupare dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Ei pot primi indemnizaţia timp de 6 luni.

În cazul persoanelor care au intrat în şomaj şi care au experienţă în muncă (adică au contribuit la sistemul asigurărilor pentru şomaj cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni de dinainte de a-şi înregistra cererea de şomaj), perioada în care se acordă indemnizaţia diferă. Astfel, persoanele care au cotizat cel puţin un an la bugetul de şomaj primesc indemnizaţie de şomaj timp de 6 luni, cele care au cotizat cel puţin 5 ani pot primi ajutor de şomaj timp de 9 luni, în timp ce persoanele cu o experienţă în muncă de peste 10 ani pot primi indemnizaţie de şomaj timp de 12 luni.

În 2015, peste 103.000 de şomeri au primit, în medie, indemnizaţii de şomaj, în timp ce alţi peste 350.000 de şomeri erau încadraţi în categoria şomerilor neindemnizaţi (pentru care s-a terminat perioada de alocare a indemnizaţiei de şomaj, dar care au rămas în evidenţele ANOFM în speranţa că îşi vor putea găsi mai uşor un loc de muncă). Anul trecut, rata şomajului înregistrat a fost de 5,12%.

Indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din valoarea indicatorului social de referinţă (în valoare de 500 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. În cazul persoanelor cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, la suma de 375 de lei (adică 75% din indicatorul social de referinţă) se mai adaugă un procent aplicat la salariul mediu al şomerului din ultimul an în care a lucrat, care variază între 3% (pentru persoanele cu o experienţă de cel puţin 3 ani) şi 10% (pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani).

În anul 2015, în totalul cheltuielilor cu protecţia socială a şomerilor, ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru plata indemnizaţiilor de şomaj (46,2% din total). Anul trecut, cheltuielile bugetului asigurărilor de şomaj au fost de 1,43 miliarde de lei, în timp ce veniturile au fost de 1,81 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO