Eveniment

Incendiu în Rezervaţia Delta Dunării. Focul a distrus 300 de hectare de vegetaţie şi a afectat fauna. Pompierii încă se luptă cu flăcările

Incendiu în Rezervaţia Delta Dunării. Focul a distrus 300 de hectare de vegetaţie şi a afectat fauna. Pompierii încă se luptă cu flăcările

Autor: Mediafax

21.08.2011, 14:35 194

Aproximativ 300 de hectare de vegetaţie au ars în zona Vadu, care face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în urma unui puternic incendiu izbucnit, sâmbătă după-amiază, iar pompierii constănţeni acţionează cu trei autospeciale, aceştia luptându-se cu flăcările de mai bine de 18 ore, informează Mediafax.

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, spune că incendiul a afectat mai puţin păsările fiindcă acestea sunt la începutul perioadei de migraţie, fiind pregătite de zbor, dar a adăugat că dimensiunea reală a pierderilor ecologice din zonă va fi cunoscută de-abia săptămâna viitoare, atunci când specialiştii vor face cercetări la faţa locului.

"Păsările sunt mai puţin afectate pentru că sunt la începerea perioadei de migraţie, ca atare sunt pregătite de zbor, ele au putut să plece probabil. Insectele sunt cele mai afectate şi eventual reprezentanţi din fauna acvatică şi semiacvatică, batracieni, reptile, şerpi, asta se va vedea în perioada următoare, mai ales că zona este una mlăştinoasă, zonă în care stratul de apă a constituit o protecţie pentru ceea ce a fost sub apă. Au rămas vietăţile care nu au putut evada în timp foarte scurt", a declarat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

El a precizat că săptămâna viitoare va fi realizată o cercetare la faţa locului pentru a putea fi realizată o estimare reală a pagubelor produse în urma acestui incendiu.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, focul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 15.00. La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale care se luptă cu flăcările de mai bine de 18 ore.

Intervenţia pompierilor a fost îngreunată atât din cauza vântului puternic, care şi-a schimbat de mai multe ori direcţia de la izbucnirea focului, cât şi de faptul că terenul în zonă este accidentat şi mlăştinos.

În prezent, focul a fost izolat, iar pompierii susţin că ar putea fi stins în curând dacă nu se modifică din nou direcţia vântului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO