Eveniment

incasarile la buget, cu aproape un sfert mai mari

07.03.2006, 00:00 13

Colectarea taxelor si impozitelor la bugetele centrale ale statului a adus in primele doua luni din 2006 venituri cu 23% mai mari in termeni nominali decat in aceeasi perioada din 2005.

Luna februarie a readus pe tendinta de crestere incasarile din impozitele directe (pe profit si venituri), dupa ce luna trecuta ambele categorii de impozite avusesera colectari cu circa 15%-20% sub nivelul primelor doua luni din 2005. Astfel, incasarile din impozitul pe profit au adus in primele doua luni din 2006 aproape 15% mai multi bani la bugetul de stat. Impozitele incasate de Fisc in aceasta perioada sunt de fapt aferente ultimului trimestru de anul trecut. Cresterea colectarilor de impozit pe profit, in pofida reducerii cotei de impunere de la 25% la 16%, inseamna de fapt ca profiturile brute raportate de companii au crescut semnificativ.

Si impozitul pe venituri si salarii a adus mai multi bani la bugetul de stat, incasarile la aceasta categorie de impozite crescand cu 10% in primele doua luni din 2006. Cresterea se datoreaza in primul rand majorarii impozitelor pe venituri din investitii (in depozite bancare, tranzactii imobiliare, actiuni si dividende) de la 1% si 10% la nivelul cotei unice de 16%.

"Majorarea impozitelor pe castiguri din investitii a adus bani mai multi la buget", spune Gabriel Biris, avocat in cadrul casei de avocatura Salans. El considera ca plata si impozitarea dividendelor in aceasta perioada a anului a crescut incasarile din impozitul pe venit, o contributie in acest sens avand si impozitul pe tranzactii imobiliare, care nu exista in urma cu un an.

Vedeta incasarilor a continuat sa fie TVA, care a adus un plus de aproape 52% in primele doua luni ale anului. Astfel, TVA isi pastreaza prima pozitie printre impozitele care alimenteaza bugetul de stat, cu o cota de circa 45% din totalul veniturilor. Performante bune la colectare au avut si celelalte tipuri de impozite indirecte.

Per total, veniturile la bugetul de stat au crescut cu 27,5%, un rezultat asemanator fiind inregistrat si de bugetul asigurarilor de sanatate. In schimb, bugetele pentru pensii si somaj au inregistrat cresteri modeste ale incasarilor, de 11%, respectiv 3,9%, din cauza reducerii in luna februarie cu doua procente a contributiilor sociale care alimenteaza aceste doua bugete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO