Eveniment

Încasările din TVA şi veniturile bugetare totale dau semne de oboseală

Încasările din TVA şi veniturile bugetare totale dau semne de oboseală

Încasările din TVA şi veniturile bugetare totale dau semne de oboseală

Autor: Claudia Medrega

28.07.2011, 00:02 523

Veniturile bugetare şi încasările din TVA au crescut neîntreruptde mai bine de un an, însă în ultimele luni ritmul a încetinitconstant, iar perspectivele pentru a doua jumătate a anului suntmai puţin optimiste, analiştii anticipând o temperare pe măsuradisipării efectului de bază datorat majorării TVA.

Dacă în a doua jumătate a anului trecut şi prima parte aacestui an încasările din TVA înregistrau şi creşteri lunare de30-50%, în iunie 2011 avansul a încetinit la 14,7% faţă de aceeaşilună din 2010. Din iulie 2010, cota de TVA a fost majorată cu 5puncte procentuale, la 24%, măsură care a antrenat creştereaîncasărilor.

"În a doua jumătate a anului se va tempera ritmul de creştere aveniturilor bugetare pe măsura disipării efectului de bază datoratmajorării TVA şi extinderii bazei de impozitare a venituriloroperate în 2010. Totuşi, ne aşteptăm la continuarea trenduluipozitiv de creştere a veniturilor bugetare, deoarece politicafiscală mai are suficient spaţiu de manevră prin reducereaevaziunii fiscale sau alinierea unor taxe la niveluri comparativecu cele practicate în UE", a comentat Melania Hăncilă,economistul-şef al Volks­bank.

TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiinda doua resursă pentru bugetul general după contribuţiile sociale.Evoluţia încasărilor din TVA este influenţată de nivelul cotei, darşi de tendinţa vânzărilor cu amănuntul şi gradul de evaziunefiscală, sumele colectate la buget fiind de natură să crească pemăsură ce economia îşi revine.

Şi ascensiunea veniturilor bugetare totale a încetinit înultimele luni, ajungându-se de la ritmuri de creştere de două cifrela avansuri de o singură cifră. În iunie plusul a fost de numai 7%faţă de iunie 2010, reprezentând jumătate din ritmurile dinfebruarie şi martie, de exemplu.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, afirmă că estedificil de spus cum vor evolua încasările din TVA în semestrul aldoilea, pentru că evoluţia este, în principiu, influenţată de doifactori: vânzările cu amănuntul şi de cât de mult s-a diminuatevaziunea fiscală. "În ceea ce priveşte vânzările cu amănuntul,deocamdată evoluţia este destul de slabă. Poate vom vedea creşteriîn al doilea semestru, dar modeste. Este posibil ca încasările dinTVA să fie mai mari în a doua jumătate a anului comparativ cuprimul semestru din perspectiva unor vânzări un pic mai bune."

Dumitru a amintit că în 2010, după majorarea TVA, creşterea devenituri a fost mai mare decât avansul cotei. În opinia sa, aexistat şi o îmbunătăţire a colectării, însă este dificil deestimat cât a fost de mare având în vedere nivelul ridicat alevaziunii fiscale legat de TVA. "Trebuie depuse eforturi mult maimari legate de combaterea evaziunii fiscale. Există loc mult deîmbunătăţire a colectării, în special la nivelul TVA."

Potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal din 2010,evaziunea fiscală este consistentă în România, doar în cazul CAS,TVA şi impozitului pe venit aceasta reprezentând peste 9% dinPIB.

În acelaşi timp, Hăncilă apreciază că ritmul de creştere aîncasărilor va fi cu o singură cifră în a doua jumătate a anului,"deoarece îmbunătăţirea colectării bugetare este un proces dedurată şi necesită multă voinţă politică pentru reformareaadministraţiei publice şi a sistemului de justiţie pentrudescurajarea infracţionalităţii economice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO