Eveniment

incasarile din impozitele directe revin in aprilie

09.05.2006, 00:00 19

Incasarile la principalele bugete publice au fost in luna aprilie de 7,98 miliarde de lei (2,25 miliarde de euro), in crestere cu peste 28% in termeni nominali si peste 18% in termeni reali fata de luna aprilie 2005, arata datele publicate de Ministerul de Finante.

Incasarile din impozitele directe (pe profit si venituri) au inregistrat in aprilie cele mai importante cresteri comparativ cu aprilie 2005. Astfel, impozitul pe profit a adus la bugetul de stat venituri cu aproape 43% mai mari fata de acum un an, iar impozitul pe venit si salarii a marcat incasari cu peste 70% mai mari fata de aprilie 2005.

In cazul acestuia din urma, situatia este explicabila prin majorarea impozitelor pe castigurile din investitii de la cotele de 1% sau 10% practicate in cursul anului trecut la 16% in prezent.

Ca urmare, cresterea incasarilor a fost asigurata de impozitarea mai mare a dobanzilor, a tranzactiilor cu actiuni si imobile, dar si a dividendelor.

Cat priveste impozitul pe profit, singurele explicatii ar fi profiturile brute (impozabile) mai mari obtinute de companii in perioada ianuarie - martie 2006, sau chiar graba companiilor de a-si achita impozitele datorate statului, stiut fiind ca in trimestrul aprilie-iunie se poate plati impozitul pe profitul aferent trimestrului anterior.

Pentru prima data in ultimul an si jumatate, cresterea incasarilor din impozitele directe (pe profit si venit) a depasit ca ritm cresterea incasarilor din impozitele indirecte (in principal TVA si accize), care sunt alimentate de explozia consumului.

Astfel, incasarile din TVA au crescut cu doar 20% fata de aprilie 2005, in timp ce veniturile bugetare provenite din accize chiar au scazut cu peste doua procente. Per total, veniturile bugetului de stat au crescut cu aproape 27% in aprilie, pana la 5,46 mld. lei (1,54 mld. euro). In afara bugetului de stat, cea mai mare crestere a incasarilor a avut-o bugetul asigurarilor sociale de stat, de 34%.

Executia bugetara a primelor trei luni din 2006 s-a incheiat cu un excedent de 0,68% din PIB (610 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO