Eveniment

Încă un semn al frânei din consum şi economie: exporturile României au scăzut cu 7% şi importurile cu 10% în august. Vestea bună este că deficitul comercial la bunuri scade

Christian Năsulea, profesor de economie internaţională la Universitatea din Bucureşti: Economia încetineşte. Motivul pentru care importăm mai puţin este legat cel mai probabil de o încetinire, diverse sectoare şi de faptul că nu mai există la fel de mulţi bani disponibili în aşa fel încât să menţinem nivelul de consum.

Autor: Răzvan Botea

11.10.2023, 08:30 2384

Ultima dată când importurile scădeau era în 2010, când economia se ducea puternic în jos ca urmare a crizei care a pornit în 2008-2009.

Exporturile României au scăzut cu 7% în august 2023 faţă de august 2022, iar importurile s-au micşorat cu 10%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În consecinţă, şi deficitul comercial la bunuri al României a scăzut cu aproape 19%. În mod normal, faptul că deficitul comercial la bunuri scade ar trebui să fie un semn de creştere a competitivităţii economiei româneşti în plan extern. Cu toate acestea, imaginea macro din acest moment indică mai degrabă faptul că economia României încetineşte, iar exporturile se contractă pentru că producţia locală scade, iar consumul intern scade şi el, aspect care se reflectă în micşorarea importurilor.

„Economia încetineşte. Motivul pentru care importăm mai puţin este legat cel mai probabil de o încetinire diverse sectoare şi de faptul că nu mai există la fel de mulţi bani disponibili în aşa fel încât să menţinem nivelul de consum”, este de părere Christian Năsulea, profesor de economie internaţională la Universitatea din Bucureşti.

La opt luni din an, însă,  exporturile au rămas pe plus cu 3%, dar importurile au scăzut cu 2%, faţă de perioada similară din anul precedent. Deficitul bugetar la opt luni din an a fost de 18 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO