Eveniment

Inca un contract la termen anulat pe OPCOM

06.04.2007, 20:49 38

A doua tranzactie cu energie electrica de pe platforma contractelor forward (la termen) gazduita de operatorul pietei de electricitate OPCOM a fost anulata. Licitatia urma sa aiba loc ieri, iar in cadrul ei traderul de energie si de gaze EGL Power & Gas intentiona sa vanda un numar de 10 contracte cu energie, fiecare avand o cantitate de 112 MWh, la un pret de pornire de 173,5 lei pe MWh. Licitatia a fost anulta din cauza lipsei depunerii de garantii pentru oferta vanzatorului, au declarat reprezentantii OPCOM.
Platforma de tranzactionare a contractelor forward a fost lansata de OPCOM in teste la 26 februarie si a devenit operationala la 15 martie. Punerea in functiune a acestei platforme si consultanta au fost realizate in cadrul unui program PHARE, suma alocata fiind de peste 1,6 mil. euro. Contractele forward incheiate pe piata bilaterala cu negociere continua reprezinta o tranzactie in care cumparatorul si vanzatorul convin asupra livrarilor de marfa, intr-o cantitate, calitate si termen specificate.
Diferenta fata de contractele negociate pe platforma contractelor bilaterale este faptul ca pe piata contractelor la termen vanzatorul si cumparatorul pot negocia de mai multe ori pretul de atribuire al contractelor pana la un acord comun.
In ceea ce priveste tranzactionarea cu energie pe Bursa Romana de Marfuri (BRM), miercuri a avut loc o tranzactie prin care CET Iasi a cumparat energie electrica pe care o va livra companiei Electrica Muntenia Sud, pentru onorarea unui contract, intrucat pretul achizitiei de pe bursa a fost inferior costurilor presupuse de productia electricitatii la unitatile proprii.
CET Iasi a incheiat doua contracte pe BRM. Cel mai important a fost semnat cu firma Ezpada, cei 115.920 MWh, cumparati cu 168 lei/MWh - acelasi pret cu cel de pornire a licitatiei - urmand sa fie livrati in perioada 16 aprilie - 31 august 2007. La un pret mai mic, de 147,9 lei/MWh, CET a achizitionat energie de la firma ICPE Electrocond Technologies. Cantitatea este insa mult mai redusa, de doar 3.600 MWh, iar licitatia a pornit de la un pret de 175 lei/MWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO