Eveniment

Inca un arestat in afacerea BCR Gorj

28.08.2003, 00:00 10



Fostul director al Sucursalei Gorj a Bancii Comerciale Romane (BCR) a fost arestat pentru ca a favorizat anumite persoane sa obtina credite, banca fiind pagubita cu peste 750 de miliarde de lei (peste 22 milioane de dolari), informeaza Parchetul National Anticoruptie (PNA).



Parchetul National Anticoruptie a inceput urmarirea penala si a emis mandat de arestare preventiva provizorie pentru trei zile fata de Dumitru Contoloru, fost director al Sucursalei judetene Gorj a Bancii Comerciale Romane.



Directorul a fost dus in fata unui judecator al Tribunalului Gorj, care a acceptat ca acesta sa fie cercetat in stare de arest preventiv, prelungind mandatul pana la 25 septembrie.



Potrivit sursei citate, Contoloru este acuzat de complicitate la infractiunile de acordare de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, abuz in serviciu in forma calificata, inselaciune, fals intelectual, uz de fals; asociere in vederea savarsirii de infractiuni.



PNA sustine ca, in perioada ianuarie 2002 - aprilie 2003, Dumitru Contoloru in exercitiul atributiilor de serviciu a sprijinit cu stiinta activitatea mai multor persoane care, prin mijloace ilegale, au solicitat si obtinut credite bancare in valoare de peste 780 miliarde de lei de la sucursalele Novaci si Targu Jiu ale BCR pe care, ulterior, le-au folosit in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.



Desi, cunostea ilegalitatile comise la Sucursala Novaci, Contoloru, in calitatea pe care o avea, nu a luat masuri de inlaturare a acestora si de sanctionare a celor vinovati, intervenind, in repetate randuri, la centrala BCR, pentru suplimentarea plafoanelor de credite.



Cu toate ca avea cunostinta de suspendarea competentei Sucursalei BCR Novaci pentru acordarea oricaror credite si era informat zilnic despre situatia privind soldul creditelor, inculpatul nu a raportat aceasta situatie pe cale ierarhica, nu a luat masuri ca activitatea de acordare a creditelor sa se desfasoare prin Sucursala judeteana Gorj, conform competentelor, si nu a organizat activitatea acesteia in conditii de eficienta si de aplicare a legii si normelor de creditare, precum si a hotararilor Consiliului de Administratie si a Comitetului de Directie al bancii, spun anchetatroii PNA.



In acelasi dosar au mai fost arestati, anteriror, de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie fostul director al Sucursalei BCR Novaci, Sorin Popescu si omul de afaceri Marin Ion. De altfel, in dosar sunt puse sub acuzare alte opt persoane care urmeaza a fi cercetate pentru savarsirea unor infractiuni conexe sau in legatura directa cu fapte de coruptie.



Ilegalitatile au fost descoperite in cadrul unui control intern al bancii, iar conducerea acesteia a sesizat Parchetul National Anticoruptie. Tot atunci, directorului de la Novaci i-a fost desfacut contractul de munca, iar cel al Sucursalei judetene Gorj a fost inlocuit din functie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO