Eveniment

Încă o propunere de Guvern după consultările de la Cotroceni: UDMR îl propune pe Kelemen Hunor pentru funcţia de premier al României

Încă o propunere de Guvern după consultările de la...

Autor: Mediafax

11.10.2021, 18:05 3892

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România i-a propus, luni, preşedintelui Klaus Iohannis un guvern cu premier Kelemen Hunor, timp de 6 luni. Kelemen Hunor a spus că în 6 luni de zile se pot schimba multe şi se pot forma majorităţi, însă România trebuie să treacă peste iarna grea.

Kelemen Hunor a spus, după ce a ieşit de la consultările de la Cotroceni, că România este într-o situaţie dificilă, iar propunerea UDMR are legătură cu asumarea.

O soluţie pentru terminarea crizei politice ar putea fi un guvern de 6 luni, sub conducerea UDMR, cu Kelemen Hunor premier.

Preşedintele UDMR este de părere că în 6 luni se pot schimba multe şi se pot forma majorităţi, dar acum este necesar ca România să treacă peste perioada grea în care se găseşte.

„,Noi am prezentat varianta noastră. Am spus că nici nu este cazul, nici timpul să tragem de timp, să căutăm soluţii care nu sunt viabile. E vorba de responsabilitate şi asumare. Împreună cu colegii mei am spus că suntem pregătiţi să venim cu o soluţie două etape - pentru şase lui, până în aprilie, o înţelegere cu partidele dispuse, PNL şi USR, să încercăm să refacem coaliţia. Dacă nu, atunci un sprijin parlamentar pentru un guvern condus de un reprezentant al UDMR. E vorba de asumare. Ştiu că suntem într-o situaţie dificilă, ştiu că pare o propunere extravagantă, dar ştiu că am putea trece această perioadă printr-o astfel de formulă. I-am spus preşedintelui Florin Cîţu aceste lucruri înainte să mergem la consultări. Nu are importanţă ce a răspuns, important este că am discutat”, a spus Kelemen.

Kelemen Hunor a precizat că nu a discutat cu PSD şi USR despre această propunere pe care i-a prezentat-o preşedintelui Klaus Iohannis.

Întrebat dacă pentru 6 luni nu ar putea să vină un guvern de uniune naţională, Kelemen a răspuns: „o astfel de variantă nu am auzit de la nimeni. Nici eu nu aş susţin o astfel de variantă. Ar însemna că nu există o poziţie în Parlament. Nu se poate”.

Astăzi este puţin probabil să se întâmple o refacere a coaliţiei, spune Kelemen, deşi nu exclude total această variantă: „Poate că voi reuşi eu ce nu reuşeşte Cioloş sau Cîţu. Peste şase luni timpul trece, te ajută să fii mai înţelept, mai responsabil, mai calm şi acele şanţuri care au fost scăpate pot fi refăcute încet - încet”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO