Eveniment

In scandalul "mita pentru RADET", compania germana va cere daune

11.12.2002, 00:00 20

Compania germana PRS Rohrsanierung GmbH, cea care a incheiat contractul cu Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) care acum este cercetat de Parchetul National Anticoruptie (PNA), respinge acuzatia de dare de mita si spune ca va cere daune pentru lezarea reputatiei.
"Consideram ca alaturarea numelui companiei noastre cu orice fel de activitate ilegala este complet nejustificata. Este nedrept sa fim acuzati ca am platit mita si, in consecinta, vom solicita plata de daune pentru lezarea reputatiei", precizeaza compania.
Firma germana sustine ca toate platile legate de contractul incheiat cu RADET au fost realizate prin intermediul unor transferuri bancare oficiale si in conformitate cu reglementarile internationale din domeniul comercial.
Un reprezentant al PRS Rohrsanierung GmbH a fost audiat de PNA, el fiind, potrivit procurorului general Ioan Amarie, "cumparator de trafic de influenta", fapta care nu este incadrata penal in Romania, motiv pentru care a fost lasat sa plece din tara.
In afara contractului de reabilitare a conductelor, PRS Rohrsanierung GmbH a incheiat in anul 1999 un contract cu Marian Fatu pentru servicii de consultanta si reprezentanta. "Acest contract a fost incheiat in vederea dezvoltarii activitatilor din Romania. Infiintarea unei organizatii care sa ne administreze operatiunile din Romania ar fi implicat costuri mai ridicate decat cele presupuse de contractul cu Marian Fatu", se mai arata in comunicatul companiei.
Contractul pe care in verifica acum PNA este in valoare de 22 milioane marci germane si a fost incheiat pe o perioada de cinci ani, la inceputul anului 1999, de compania germana PRS Rohrsanierung GmbH cu RADET pentru reabilitarea a 25 de kilometri de conducta de transport a agentului termic.
Pana acum in acest caz au fost arestate patru persoane: directorul RADET Bucuresti, Gheorghe Dabela, acuzat de luare de mita, directorul comercial RADET, Liana Uzunov, acuzata de luare de mita, Marian Fatu, administrator al societatii comerciale Mar-Flor si locotenent-colonelul SRI Valentin Gabriel Carali, amandoi pentru complicitate la luare de mita. Potrivit procurorilor ofiterul SRI a primit de la repezentantii unei societati germane o suma totala de 150.000 de euro, pretinzand ca va da banii unor persoane din conducerea RADET Bucuresti pentru a acorda facilitati la incheierea si derularea unor contracte economice in valoare de peste 20 milioane de marci germane. Banii ar fi fost trimisi prin intermediul lui Marian Fatu. Procurorii sustin ca, din sumele pretinse de cei doi, o parte i-a fost inmanata lui Dabela pentru deblocarea platilor pentru lucrarile efectuate.
Seful Corpului de Control al premierului, Victor Ponta, a declarat ieri ca inspectorii sai au semnalat inca din luna ianuarie o serie de nereguli in activitatea RADET, fara ca sesizarile sale sa fie luate in seama la acel moment.
Intre RADET si compania germana PRS Rohrsanierung GmbH a mai fost semnat un contract in valoare de 3,36 milioane de marci germane pentru realizarea unor lucrari de reabilitare le retelele de termoficare din Bucuresti. Contractul a fost semnat la inceputul lunii iulie 2001 in cadrul lucrarilor Consiliului de Cooperare Economica Romano-german de la Berlin, manifestare la care a participat si premierul Adrian Nastase. Premierul s-a intalnit atunci cu Werner Muller, ministrul federal al economiei si tehnologiei (foto). "Vizita in Germania a premierului s-a constituit intr-un excelent prilej de incheiere a mai multor acorduri financiare intre companii din Romania si Germania, in suma totala de un miliard de marci germane", se arata intr-un comunicat de presa al guvernului.
Procurorii verifica daca Gheorghe Dabela, directorul general RADET arestat de Parchetul National Anticoruptie in urma cu cinci zile, este vinovat si de comiterea altor fapte penale, au declarat surse judiciare. "Daca infractiunea de luare de mita pentru care a fost arestat  Dabela nu este precis dovedita, normal ca se cauta alte fapte. Sa vedem daca exista mituit fara mituitor", a declarat avocatul directorului general al RADET, Paula Iacob. Ieri dupa-amiaza, Gheorghe Dabela era audiat de procurorii PNA, urmand sa fie confruntat cu alte persoane din conducerea RADET.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO