Eveniment

In Romania, o masina revine la sase persoane

In Romania, o masina revine la sase persoane

Livrarile Logan pe piata locala ar putea ajunge la 100.000 de unitati pana la sfarsitul acestui an

30.07.2007, 18:30 18

Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana, in functie de gradul de motorizare, astfel incat un automobil revine la fiecare sase persoane, spre deosebire de media restului tarilor membre, care indica un raport de doua persoane la fiecare automobil.
Raportul a fost realizat la finele anului trecut cand volumul parcului auto a consemnat 3,604 milioane de autoturisme, in timp ce populatia era de aproximativ 21,6 milioane de locuitori, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza si ale Institutului National de Statistica.
In acelasi timp, Eurostat a raportat pentru 2006 un nivel mediu de un automobil pentru fiecare doua persoane, pentru zona care include 25 de state din Uniunea Europeana. In functie de gradul de motorizare, Eurostat a clasat Luxemburg pe prima pozitie, cu un raport de 1,5 persoane la un autovehicul, urmat de Italia, cu un autoturism la 1,7 locuitori in timp ce in Germania raportul era de 1 - 1,8.
In Bulgaria si Polonia, trei locuitori detineau un autoturism, la nivelul anului 2005, in Ungaria raportul fiind de un autovehicul la 3,5 persoane.
Ciferele aferente anului trecut indica insa un trend de imbunatatire a raportului, care a indicat in 2004 pentru Romania un autovehicul pentru 6,71 persoane, iar in 2005 un autovehicul la 6,44 persoane.
In raportul Institutului National de Statistica pentru primul trimestru din 2007 se observa ca in totalul inmatricularilor de autoturisme noi cea mai mare pondere, aproximativ 65%, o ocupa autoturismele de litraj mic si mediu. In primele trei luni ale anului numarul de autovehicule noi s-a apreciat cu aproape 30%, fata de acelasi interval al anului trecut, pana la 95.136 de unitati. In primul trimestru al acestui an, numarul de autoturisme noi inmatriculate a fost de 74.105 unitati
"Estimam ca din punctul de vedere al capacitatii cilindrice tendinta cumparatorilor si implicit a inmatricularilor se va pastra, adica circa 35% dintre acestea se vor incadra in clasa de 1,200-1,4 litri, iar circa 40% vor face parte din clasa 1,4-1,6 litri", se arata in studiu.
Estimarea arata ca in 2007 vor fi inmatriculate 115.000 vehicule rutiere noi din productia interna, in timp ce datorita diversificarii gamei de modele Logan si cresterii numarului de piete de desfacere se asteapta ca ponderea livrarilor Logan pe piata externa in total livrari sa se aprecieze de la 42% in 2006 la peste 50% in acest an. Pentru intervalul ianuarie-martie 2007, Comisia Nationala de Prognoza a consemnat ca numarul importurilor de automobile second-hand a inregistrat un ritm de crestere aproape dublu comparativ cu importurile totale, ajungand la 14.231 de unitati. Numarul de autoturisme de ocazie importate in primul trimestru a fost cu 109,9% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Numarul total de autoturisme importate a fost de 50.103 unitati, in urcare cu 51,6% fata de primele trei luni din 2006.
Preturile medii ale automobilelor comercializate in Romania sunt mai mici cu 1,8% fata de preturile medii ale masinilor la nivelul UE, iar in Bulgaria nivelul este inferior cu 2,9%, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeana (CE) pentru prima jumatate a anului. Statul din UE cu cele mai ridicate preturi la automobile este Slovacia, care a devansat liderul anterior al clasamentului, Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels