Eveniment

Importurile de vin s-au dublat

11.11.2005, 20:17 14

Exporturile de vinuri au scazut in primele noua luni din acest an cu 21%, fata de aceeasi perioada din 2004, in conditiile in care valoarea importurilor s-a dublat, potrivit informatiilor Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

"Romania a exportat cu 55.000 hl mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, incasand 13,56 mil. euro, cu 10,5% mai putin decat in 2004", spun reprezentantii patronatului.

In aceeasi perioada, importurile au crescut cu peste 122% cantitativ, iar valoarea acestora s-a dublat. Daca in primele trei trimestre ale anului 2004, Romania importa 6.633 hl de vin, in perioada ianuarie - septembrie 2005 cantitatea a crescut la 14.738 hl. Cresterea s-a datorat in special importurilor din Republica Moldova, dar si celor din Franta, Italia si Ungaria. Reprezentantii PNVV spun ca s-au produs mutatii extrem de importante in structura schimburilor comerciale ale Romaniei, in sectorul vinului, care au dus la o scadere cu 25% a soldului balantei comerciale.

"Daca ritmurile de evolutie ale importului si exportului se mentin, in prima jumatate a anului 2008 Romania se va transforma dintr-o tara exportatoare de vin intr-o piata de desfacere, nu numai pentru vinurile din Europa si din Lumea Noua, ci si pentru cele din Republica Moldova (care detin 24,11% din totalul importurilor in perioada ianuarie-septembrie 2005)", spune Ovidiu Gheorghe, directorul general al patronatului.

Potrivit reprezentantilor PNVV, sectorul vitivinicol romanesc trebuie sustinut mult mai puternic, mai ales ca integrarea in UE va aduce, alaturi de oportunitati, si o serie de riscuri pentru producatorii romani de vinuri.

"Cu toate ca vinul este unanim considerat un produs strategic pentru Romania, sprijinul acordat in prezent producatorilor romani este insuficient si ineficient aplicat", mai spun reprezentantii PNVV.

Chiar daca exporturile romanesti de vin sunt sprijinite de acordarea unor prime de export in valoare de 0,8 RON/litru, in limita unui contingent de 8.080 hl, in ultimii doi ani reglementarile privind acordarea acestor subventii au intrat in vigoare abia din luna august, fapt ce a determinat aplicarea lui pentru numai 3 din cele 12 luni ale anului.

Cei mai importanti exportatori de vin din Romania au fost anul trecut Halewood International, cu o pondere de 16,4% din totalul exporturilor, Vinia - 15,6%, Recas - 9,9% si Provinum - 7,7%, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO