Eveniment

Importul de energie a majorat deficitul comercial cu 60% si in august

Importul de energie a majorat deficitul comercial cu 60% si in august
04.10.2006, 19:31 10

Cresterea cu 60% deficitului comercial este asemanatoare celei din luna iulie, dar atipica pentru lunile de vara.
Explozia deficitului comercial, pentru a doua luna consecutiv, a fost cauzata de rezultatul slab al exporturilor (cu o crestere de doar 7% in luna august), venit pe fondul pastrarii vitezei importurilor la 24%.
Deficitul comercial in august a fost de 1,34 mld. euro, importurile au depasit 3,34 mld. euro, iar exporturile abia au trecut de 2 mld. euro.
Per total, in primele opt luni, exportul a fost de 16,88 mld. euro (plus 17%), importurile au valorat 25,32 mld. euro (plus 25%), iar deficitul comercial a insumat 8,43 mld. euro (plus 45%). Practic, lunile iulie si august, cu explozii de 60% ale deficitului comercial lunar, au dus ritmul de crestere al acestuia de la 38% dupa primele sase luni la 45% in primele opt luni, rupand brusc tendinta de incetinire a deficitului.
In spatele exploziei deficitului din august stau importurile de tehnologie si produse minerale (in principal importuri energetice de titei si gaze naturale), care au crescut cu 21%, respectiv cu 23%. In aceeasi masura, exporturile de produse minerale au scazut cu 35% in luna august, contribuind la minusul comertului exterior.
Deficitul comercial a fost in august de 450 de milioane de euro (o treime din total) doar in relatia cu Rusia si Kazahstan, adica statele de provenienta ale importurilor energetice ale Romaniei.
Presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, spune ca anul acesta a inceput mai devreme importul de energie pentru iarna, deoarece cifrele arata un plus important la importul de pacura pentru termocentrale.
"Faptul ca importurile cresc pe utilaje si resurse, inclusiv cele energetice, ar trebui sa se reflecte la un moment dat si in cresterea productiei industriale si a PIB-ului", crede Ghizdeanu. El spune ca majorarea importurilor tehnologice este in stransa legatura cu cresterea investitiilor straine, care au atins in primele sapte luni 4 miliarde de euro, cu 48% mai mult decat in aceeasi perioada din 2005.
"Strainii care vin sa investeasca in Romania cumpara circa 80% din echipamentele de care au nevoie pentru fabrici tot din import", spune Ghizdeanu.
In acelasi timp, echipamentele tehnologice ale Romaniei merg la export, probabil din cauza unor diferente de calitate intre ce se produce in Romania si ce cauta investitorii straini in materie de tehnologie, a mai spus seful Prognozei.
Dupa cele doua luni de crestere cu 60% (iulie si august), deficitul comercial a recuperat "terenul pierdut" in perioada de primavara. Cresterea deficitului comercial se va reflecta si in deficitul de cont curent, adica in iesirile nete de valuta din tara. In iulie, cand deficitul comercial a crescut tot cu 60%, deficitul de cont curent practic s-a triplat, suferind si de pe urma reducerii remiterilor muncitorilor romani din strainatate.
Pentru intreg anul, deficitul comercial cuprins in prognoza oficiala este de 13,27 mld. euro. Insa in lunile octombrie - decembrie, importurile energetice vor creste mult peste media anuala, provocand adancirea deficitului comercial.
Per total, in primele opt luni, exportul de produse tehnologice (masini si echipamente) a crescut cu 38%, pana la 3,34 miliarde de euro, iar exportul de mijloace de transport si piese de schimb a crescut cu 65%, pana la 1,63 mld. euro. In schimb, vanzarea peste granita a textilelor si articolelor de imbracaminte s-a redus cu aproape 2%, pana la 2,77 mld. euro, iar exporturile de incaltaminte si pielarie au crescut cu doar 5%.
In schimb, importurile au crescut in primele opt luni mult mai rapid si de la baze de raportare mai mari. Cel mai mult au crescut importurile de mijloace de transport (plus 34%, produsele metalurgice (plus 33%), masinile si echipamentele (plus 31%). La fel ca si la export, marfurile cu cea mai slaba performanta la import sunt textilele, cu un plus de numai 2%.
Fata de acum un an, textilele au decazut din topul marfurilor exportate, locul lor fiind luat de masini si echipamente. La import, textilele au coborat de pe locul trei pana pe cinci, fiind depasite de produsele automotive si produsele metalurgice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO