Eveniment

IBM se pregăteşte să cucerească următoarea frontieră tehnologică: Gigantul american anunţă o descoperire istorică importantă în quantum computing

IBM se pregăteşte să cucerească următoarea...

Autor: Ştefan Stan

05.12.2023, 08:55 7316

Calculul cuantic începe să îşi îndeplinească promisiunea ca instrument crucial de cercetare ştiinţifică, susţin cercetătorii IBM, în timp ce grupul tehnologic american încearcă să calmeze temerile că tehnologia nu va reuşi să se ridice la înălţimea speranţelor, scrie FT. 

Compania urmează să prezinte luni 10 proiecte care indică puterea calculului cuantic atunci când este asociat cu tehnici consacrate, cum ar fi supercalculatoarele convenţionale, a declarat Dario Gil, şeful departamentului de cercetare al IBM.

"Pentru prima dată acum avem sisteme suficient de mari, suficient de capabile, încât să putem face lucrări tehnice şi ştiinţifice utile cu ele", a declarat Gil într-un interviu.

Lucrările prezentate luni sunt opera IBM şi a partenerilor, printre care Laboratorul Naţional Los Alamos, Universitatea din California, Berkeley şi Universitatea din Tokyo. Acestea se concentrează în principal pe domenii precum simularea fizicii cuantice şi rezolvarea problemelor din chimie şi ştiinţa materialelor.

Aşteptările că sistemele cuantice vor fi deja aproape de utilizări comerciale au determinat un val de finanţare pentru această tehnologie în ultimii ani. Dar semnele că aplicaţiile comerciale sunt mai departe decât se aşteptau au dus la avertismente privind o posibilă "iarnă cuantică", în care încrederea investitorilor şi sprijinul financiar vor scădea.

Anunţurile făcute de IBM sugerează că principalele aplicaţii ale tehnologiei nu s-au extins încă pe deplin la gama largă de sarcini de calcul comercializabile pe care mulţi dintre cei din domeniu şi le doresc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO