Eveniment

Guvernul se mai gândeşte ce face cu legea despăgubirilor

Guvernul se mai gândeşte ce face cu legea despăgubirilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că partidul său nu va vota în Parlament proiectul de lege dacă acesta nu va prevede restituirea în natură

Autor: Roxana Pricop

19.04.2012, 00:06 447

Statul mai are de despăgubit circa 145.000 cereri depuse de persoane ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist, şi doar trei luni la dispoziţie să găsească o soluţie eficientă pentru că pe 12 iulie expiră termenul limită de 18 luni pe care Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) l-a dat statului român să rezolve problema despăgubirilor.

În ultimii ani CEDO a fost asaltată de sute de românii care reclamau abuzurile statului român în problema despăgu­birilor şi cereau Curţii Euro­pene să le facă dreptate.

În şedinţa de ieri, miniştrii din Guvernul Ungureanu şi-au expus punctul de vedere cu privire la proiectul de lege privind plafonarea despăgubirilor, însă aceştia au amâ­nat luarea unei decizii pentru săptămâna viitoare, pro­babil pentru marţi, potrivit unor surse oficiale. Proiectul de lege a fost făcut public cu doar o săptămână în urmă, şi ar fi trebuit ca în şedinţa de guvern de miercuri, 18 aprilie, să fie aprobat, pentru ca mai apoi să meargă în Parlament pentru dezbatere în procedură de urgenţă.

Guvernul încearcă prin acest proiect de lege să rezolve problema despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate după ce în ultimii douăzeci de ani nici despăgubirile în natură, nici cele în bani şi nici cele cu acţiuni la Fondul Proprietatea nu au reuşit să umple "sacul fără fund" al restituirilor. Acest lucru s-a întâmplat şi pentru că procedura de despăgubire a fost deturnată de la scopul iniţial prin funcţionari corupţi, supraevaluări de dosare şi lipsă de voinţă politică din partea partidelor care au fost la guvernare în ultimii douăzeci de ani.

Un control efectuat recent la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia din sub­or­dinea Guvernului responsabilă de despăgubiri din 2005, a scos la iveală grave nereguli în evaluarea cererilor de despăgubire.

Potrivit unor estimări oficiale, valoarea totală a despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate ar fi de 16 miliarde de euro, adică 12,5% din PIB, în condiţiile în care statul a retrocedat o parte din imobile foştilor proprietari, a cedat active de 14 miliarde de lei în Fondul Proprietatea şi a plătit alte câteva sute de milioane de euro în numerar.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern propune limitarea la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi eliminarea posibilităţii restituirii în natură.

Guvernul vrea ca plata să se facă eşalonat pe o perioadă cuprinsă între zece şi douăsprezece ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 de zile.

Eliminarea posibilităţii restituirii în natură a stârnit însă nemulţumirea liderilor UDMR, partenerul de coaliţie al PDL, partidul aflat la guvernare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că partidul său nu va vota în Parlament proiectul de lege dacă acesta nu va prevede restituirea în natură. Proiectul ar putea fi aprobat în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului şi transmis Parlamentului pentru dezbatere în procedură de urgenţă, potrivit unor surse oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO