Eveniment

Guvernul PSD-ALDE se destramă: partidul lui Tăriceanu iese de la guvernare, o părăseşte pe Viorica Dăncilă şi se aliază cu Pro România

Guvernul PSD-ALDE se destramă: partidul lui Tăriceanu...

Autor: Alex Ciutacu

27.08.2019, 00:05 341
Guvernul PSD-ALDE s-a destrămat oficial luni după ce partidul condus de şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a decis să iasă de la guvernare şi să se alieze cu formaţiunea lui Victor Ponta, Pro România.

Coaliţia s-a întâlnit luni dimineaţa pentru a negocia, însă discuţiile au eşuat, dar premierul Viorica Dăncilă a declarat că PSD va merge înainte cu guvernarea ţării şi că îi aşteaptă să li se alăturepe cei ce doresc din ALDE şi Pro România.

„PSD va merge înainte cu guvernarea ţării şi alături de noi vor veni toţi cei din ALDE şi Pro România care au curajul de a-şi asuma acest proces, care înţeleg că fuga de responsabilitate şi laşitatea nu vor duce niciodată România mai departe. Dincolo de obiectivele şi calculele electorale ale unui grup restrâns, important este să nu dezamăgim cetăţenii care ne-au dat votul şi încrederea în 2016“, a scris Viorica Dăncilă, luni, pe Facebook.

Miniştrii ALDE sunt aşteptaţi să demisioneze marţi, destrămând astfel o coaliţie de guvernare care a făcut implozie chiar înaintea alegerilor prezidenţiale de anul acesta, chiar dacă România a înregistrat în al doilea trimestru din 2019 a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 4,6%.

Opoziţia a anunţat deja că va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, moţiune pe care ALDE se angajează deja să o semneze. PNL susţine că este pregătit să îşi asume guvernarea în cazul căderii guvernului Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă se confruntă cu probleme şi din partea primarului PSD din sectorul 3, Robert Negoiţă, care îi cere demisia şi salută decizia ALDE de a ieşi de la guvernare.

„Viorica Vasilica, acasă! Oare câţi oameni trebuie să îţi spună că sunt probleme în felul în care guvernezi? Oare câţi parteneri trebuie să te părăsească? Oare câţi români trebuie să îşi exprime nemulţumirea şi neîncrederea în modul în care se conduce guvernul, pentru ca actualul Executiv, în frunte cu şefa sa, Viorica Vasilica Dăncilă, şi tot «corul Bisericii» (susţinătorii dânsei), să plece acasă?“, scrie Robert Negoiţă pe pagina sa de Facebook.

Cei patru miniştri ALDE care trebuie să îşi dea demisia marţi pentru a nu fi excluşi din partid sunt Ramona Mănescu, de la ministerul de Externe - care a spus că nu ar vrea să părăsească funcţia - Anton Anton, ministrul energiei, Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului, şi Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul.

 

Luni, după o şedinţă de câteva ore, liderul ALDE, Călin Popescu- Tăriceanu, a spus:

  • La toate aceste întrebări pe care le-am avut şi la care aşteptatam un răspuns favorabil, dând oamenilor speranţa îndreptării lucrurilor, din păcate nu am avut niciun fel de contrapropunere şi i-am spus că voi merge în faţa colegilor. Colegii au luat hotărârea de a se renunţa la guvernarea alături de PSD.

  • Coaliţia a funcţionat defectuos. Am încercat să credităm această guvernare pentru că am considerat că e nevoie de o anumită stabilitate politică şi nu am obiceiul să fac opoziţie în cadrul guvernului. De aceea am considerat să ne despărţim. Noi vom trece în opoziţie. Am renunţat la candidatura la prezidenţiale.

  • Susţinerea la preşedinţia României a lui Mircea Diaconu. Cred că e nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. Rămâne cu statutul de independent. Am discutat acest lucru şi cu Pro România care şi el s-a declarat de acord să dea această susţinere pentru Mircea Diaconu şi în acest scop colegii şi-au dat acordul să facă o alianţă cu Pro România, pentru susţinerea lui Mircea Diaconu.

  • Nu putem susţine proiecte precum OUG 114, despre care am avertizat că va avea efecte dezastruoase. Nu putem susţine un astfel de buget, care nu susţine cum trebuie cheltuielile.

  • Trebuie să vă spun că astăzi, pe cale de consecinţă a deciziei de a ieşi de la guvernare, Biroul Politic a decis retragerea miniştrilor din guvern. Cei care nu vor face vor suporta consecinţele. Nu am informaţii legate de vreun ministru, consecinţa este excluderea din partid. Eu nu am informaţii din partea vreunui ministru ALDE din guvern care să nu respecte această decizie.

  • Ce face un partid de opoziţie. Noi nu votăm proguvern, partidul de opoziţie votează moţiunea împotriva guvernului, dacă aveaţi îndoieli.

  • E foarte amabilă doamna Dăncilă pentru că face un apel la racolarea membrilor noştri şi ne califică pe ceilalţi drept laşi. Ei bine, vreau să vă spun că observ la doamna Dăncilă că i-am propus să aibă curajul să vină cu restructurare. Nu a avut curajul. Să dea afară jumătate din secretarii de stat, nu a avut curajul. Să vină cu alt pogram de guvernare în Parlament... şi aşa mai departe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO