Eveniment

Guvernul promite sprijin întreprinderilor mici şi mijlocii, dar întreprinzătorii lipsesc din audienţă

Guvernul promite sprijin întreprinderilor mici şi mijlocii, dar întreprinzătorii lipsesc din audienţă

Autor: Mirabela Tiron

15.03.2012, 00:05 354

IMM-urile au nevoie de mai mult sprijin, de acces la finanţare şi de bani europeni, au căzut de acord toţi mi­niştrii prezenţi la prima ediţia a foru­mului IMM-urilor, organizată de An­dreea Paul Vass, ambasadorul IMM-urilor din România la Comisia Europeană.

Deşi pe la prezidiu au trecut premierul României, ministrul econonomiei, cel al muncii, al comunicaţiilor şi al dezvoltării regionale şi turismului, dar şi reprezentanţi de la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, de la Consiliul Naţional al IMM-urilor şi alţii, în prima parte a zilei de ieri au lipsit din sală chiar întreprinzătorii, cărora le era adresată această sesiune numită "atitudine şi acţiune pentru a da curaj antreprenorilor români".

ZF nu a reuşit să găsească în sală nici măcar un întreprinzător cu care să poată vorbi, ci doar reprezentanţi ai instituţiilor statului.

"Nu a venit la stand niciun întreprinzător sau cineva interesat care să solicite informaţii până acum", a spus Valentin Creţu, de la serviciul de marketing al Oficiului de Stat pentru Mărci şi Invenţii (OSIM). Repre­zentanţii OSIM veniseră pregătiţi cu broşuri despre cum se înregistrează o marcă, o cerere de brevet şi alte materiale, pe care nu au avut cui să le distribuie în prima parte a zilei de ieri.

"Au fost trimise invitaţii către între­prinzători, dar nu ştiu câţi au confirmat prezenţa", spune Alina Pârâială, director de cabinet la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM). Ea a precizat că ştie însă o persoană care a venit ca întreprinzător la forum. Nici oficialii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) nu au putut răspunde la întrebarea legată de câţi întreprinzători sunt în sală. Niciunul nu a putut fi prezentat pentru ZF.

Cele mai lovite de criza economică au fost IMM-urile. În 2011 au fost radiate circa 56.300 de firme. Datele de pe site-ul Registrului Comerţului arată că la sfârşitul anului trecut erau active 951.803 persoane juridice şi persoane fizice autorizate.

Prezentat la forumul IMM-urilor, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a transmis că Guvernul nu scoate în afara interesului IMM-urile şi că povara fiscală cu care se confruntă aceste firme va fi diminuată "când se va putea". El a menţionat că 99,7% din între­prinderile româneşti, ce generează două treimi din totalul locurilor de muncă, sunt IMM-uri. "Britanicii au o vorbă care, din păcate, este folosită în cele mai diferite contexte şi pe mulţi în felul ăsta îi bucură: Mărimea nu contează", a spus Ungureanu.

Andreea Paul Vass, consilier al premierului şi ambasador al IMM-urilor, a declarat că cea mai mare piedică în dezvoltarea mediului privat este reprezentată de măsurile excesive de prudenţă ale băncilor "Este nevoie ca sistemul bancar să crediteze firmele mici şi mijlocii (...)." Ea a mai precizat că IMM-urile au nevoie de sprijin şi nu de umilinţe birocratice. Dacă mie, din inima Guvernului, îmi este greu să fac faţă birocraţiei, ce să mai spun de un întreprinzător. Am început un efort lung de simplificare, comasare şi reducere a taxelor fiscale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO