Eveniment

Guvernul promite sa vanda un pachet de actiuni CEC pe Bursa

29.05.2006, 00:00 30

Guvernul va vinde pe pietele de capital, interna sau externe, actiunile CEC care ii vor ramane dupa vanzarea unor pachete de 69,9% catre un investitor strategic si, respectiv, 5% catre salariati si pensionari cu ultimul loc de munca la banca.

Modificarile si completarile aduse strategiei de privatizare a CEC, adoptate prin hotarare de guvern, au fost publicate in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute.

Procesul de privatizare va continua cu etapa depunerii ofertelor angajante, care ar trebui sa debuteze in cateva saptamani. Prima etapa, cea a depunerii ofertelor preliminare a fost derulata in tomana trecuta. Ultima etapa va fi depunerea ofertelor finale imbunatatite

Potrivit modificarilor publicate, 9,9% din suma incasata prin vanzarea pachetului majortiar catre un investitor strategic vor fi virate la Fondul "Propietatea".

Guvernul pastreaza dreptul de a intrerupe in orice moment procesul de privatizare, "in raport cu circumstantele economice si politice nationale sau internationale, cu interesul manifestat de potentialii cumparatori ori tinandu-se seama de alte conditii care ar putea influenta negativ rezultatele procesului".

Potrivit strategiei, vor fi invitati la negocieri pentru depunerea de oferte finale angajante primii doi investitori, ale caror oferte angajante au obtinut punctajele cele mai mari. Guvernul isi rezerva dreptul de a invita la negocieri si un al treilea investitor, in cazul in care diferenta dintre oferta acestuia si cea mai buna oferta este de 10% sau mai putin.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat recent ca se asteapta ca privatizarea CEC sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an, bazandu-se pe experienta acumulata in procesul similar derulat la BCR.

In toamna trecuta, sase investitori au depus oferte initiale neangajante: grupurile elene National Bank of Greece si EFG Eurobank, Dexia Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank si Monte dei Paschi di Siena. Intre timp, italienii de la Monte dei Paschi au dat semne ca doresc sa iasa din cursa. BRD-SocGen, care isi anuntase initial intentia de a participa la proces, a renuntat sa mai depuna o oferta. Bancherii spun ca procesul de due-dilligence va trebui reluat din cauza schimbarii semnificative a detelor, ceea ce presupune o prelungire de cateva saptamani.

Fata de anul trecut, cand CEC se afla in plin declin iar cota de piata se ingustase treptat pana la 4,4%, banca este acum in restructurare si mult mai agresiva pe creditare. Ramane insa de vazut cat de mult vor pretui investitorii schimbarile operate la CEC. In toamna trecuta, sursele din piata spuneau ca cea mai buna oferta a venit de la EFG Eurobank, care a pus in joc circa 300 de milioane de euro.

CEC a obtinut in primul trimestru un profit net de aproape 12,7 milioane de lei (echilvalentul a 3,5 milioane de euro), mai mult decat a obtinut in tot anul 2005.

Activele CEC au urcat cu 7% numai de la inceputul anului, ajungand la aproape 6 mld. lei (1,7 mld. euro). Din acestea, creditele acordate clientelei reprezentau 37%, cu un total de 0,6 mld. euro. Eugen Radulescu, presedintele bancii, si-a propus sa creasca semnificativ ponderea creditelor, aceste plasamente oferind venituri mai mari decat cele interbancare.



Cum se vinde CEC

69,9% - investitor strategic (9,9% din suma incasata va fi virata la Fondul "Propietatea")

5% - salariati si pensionari ai CEC

Restul - pe piete de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO