Eveniment

Guvernul Marcel Ciolacu a încheiat socotelile pe 2023: Cheltuielile au crescut mai mult decât aşteptările şi deficitul bugetar a fost în jur de 90 mld. lei, adică 5,7-6% din PIB. Derapajul bugetar a fost astfel de aproximativ 20 mld. lei în 2023, din cauza cheltuielilor mai mari

Guvernul Marcel Ciolacu a încheiat socotelile pe 2023:...

Autor: Răzvan Botea

30.01.2024, 00:08 2435

Chiar dacă veniturile au mers mai mult sau mai puţin în grafic, cheltuielile au derapat puternic şi deficitul bugetar a ajuns la un nivel similar cu cel din 2022.

Guvernul a tras linie la calculele bugetare din 2023. Cifrele exacte nu sunt publice încă, dar este limpede că bugetul a derapat în 2023. Guvernul a scăpat din mână cheltuielile cu precădere pentru că la capitolul de venituri încasările sunt aproape în linie cu aşteptările, iar în decembrie consumul creşte şi deci cresc încasările la bugetul de stat.

Execuţia bugetului general consolidat s-ar fi încheiat cu un deficit bugetar de 90 mld. lei, adică 5,7% din PIB-ul estimat în 2023, au afirmat pentru ZF surse din guvern. La începutul anului, guvernul a plecat cu o ţintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB, adică 70 mld. lei. Astfel, derapajul bugetar a fost de 20 mld. lei (4 mld. euro) în 2023.

În acest moment, cele mai recente date publice se referă la execuţia de la 11 luni, când deficitul bugetar era de 4,64% din PIB, adică de 74 mld. lei. În aceste condiţii, ar însemna că guvernul a adăugat, în ultima lună din anul trecut, 16 mld. lei la deficitul bugetar. Cifrele sunt însă preliminare, iar guvernul se pregăteşte de publicarea lor şi în aceeaşi vreme primeşte vizita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), unde primul pe agenda discuţiilor este tocmai acest deficit bugetar. România se află în procedura de deficit excesiv, adică s-a angajat că va reduce treptat deficitul până la 3% din PIB, limita prevăzută de tratatele europene.

Mai multe ţări europene au în acest moment deficite mai mari, dar nu se află în procedura de deficit excesiv, pentru că limitele au fost suspendate din cauza pandemiei, a războiului din Ucraina şi a crizei energiei.

În cazul României, însă, procedura a fost demarată pentru deficitul bugetar din 2019, când guvernul Orban cu ministrul Florin Cîţu la Finanţe au închis bugetul cu un deficit de 4,6% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO