Eveniment

Guvernul desfiinţează contractele colective de muncă la nivel naţional şi se retrage din CES

Guvernul desfiinţează contractele colective de muncă la nivel naţional şi se retrage din CES

Emil Boc, premierul României: Calendarul reformelor trebuie să meargă mai departe. Degeaba avem noul Cod al muncii dacă nu avem şi Codul de Dialog Social.

Autor: Iulian Anghel

17.04.2011, 23:55 331

După ce, în martie, şi-a angajat răspunderea asupra Coduluimuncii, Executivul repetă pro­cedura pe un alt proiect major, Codulsocial. Acesta este un proiect mamut care cuprinde legeapatrona­telor, legea sindicatelor, legea dialogului social, legeaconflictelor colective de muncă, legea contractelor colective demuncă şi legea Consiliului Economic şi Social.

Noul cod al muncii desfiinţează contrac­tele colective de muncăla nivel naţional. Contractul colectiv la nivel de ţară stabileaprin­cipiile generale care erau obligatorii pentru contractele lanivel de unitate şi de ramură. Guvernul susţine că acestecon­tracte trebuie încheiate la nivel "micro".

"Va fi un salariu minim brut, prin hotărâre de guvern şi, pesteacest salariu, se va negocia la nivel de unitate salarii care potfi cu mult sau cu puţin mai mari decât salariul minim garantat înplată. Va fi un avantaj imediat, care se va vedea în următoareleluni - unele sectoare îşi vor permite salarii mai consistente. Vomavea contracte colective de muncă la nivel sectorial", justificăministrul muncii Ioan Botiş demersul Guvernului.

Demnitarul mai susţine că acest cod este obligatoriu pentru căeconomia României are nevoie să respire: "Este o altă forţă în zonaindustriei textile faţă de ceea ce înseamnă industria IT. De aceeaam considerat oportun să lăsăm negocierile la nivel de sector.Astfel sindicate puternice să negocieze cu patronate puternice lanivel de sector şi să convingă partenerii care este forţa lor dedezvoltare".

Premierul Emil Boc spune şi el, citat de Mediafax, că noul codera absolut necesar, după ce a fost modificat Codul muncii:"Calendarul reformelor trebuie să meargă mai departe. Degeaba avemnoul Cod al muncii dacă nu avem şi Codul de Dialog Social".

Sindicatele care, la nivel naţional, îşi vor pierde principalaatribuţie, aceea de a încheia contractele colective la nivel deţară, s-au opus proiectului. Iniţial, desfiinţarea contractelorcolective era prevăzută în Codul muncii, dar a fost mutată în Codulsocial.

Actul normativ mai prevede că funcţio­narii aflaţi în grevă nuvor mai fi plătiţi pentru perioada respectivă. Ei vor beneficiadoar de asigurări de sănătate.

Codul social reduce numărul de ajutoare sociale şi restrângearia celor care beneficiază de ele (de pildă, dacă primeşti venitulminim garantat trebuie să faci dovada muncii în folosulcomunităţii). Cele peste 200 de tipuri de ajutoare sociale acordateîn prezent sunt comasate în patru grupe, toate legate de unaşa-numit "indicator de inserţie".

Guvernul se retrage din Consiliul Eco­nomic şi Social (CES),însă din acesta vor face parte, pe lângă sindicate şi patronate, şiorgani­zaţiile neguvernamentale, ca de exemplu organizaţiile depensionari.

Opoziţia, care califică demersul Guver­nului drept o formă deautism politic, nu va depune o moţiune de cenzură pe considerentulcă nu vrea să legitimeze un demers pe care îl consideră ilegal.

Practica Guvernului de angajare a răspunderii, deşi perfectconstituţională, este nemaiîntâlnită: toate proiectele majore aleechipei conduse de Emil Boc au trecut prin angajarea răspunderii,lucru care scoate din joc Parlamentul întrucât un proiect astfelimpus este considerat adoptat dacă Guvernul nu este demis prinmoţiune de cenzură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO