Eveniment

Guvernul Ciolacu vede o creştere cu 13% a veniturilor în 2024. Marea întrebare este dacă va ajunge rapid la concluzia că este o supraestimare, ca în 2023

Guvernul Ciolacu vede o creştere cu 13% a veniturilor...

Autor: Răzvan Botea

14.12.2023, 00:08 2207

Guvernul vede un plus de 13% la venituri în 2024 bazată pe o creştere economică de 3,4% în condiţiile în care alte instituţii au prognoze de sub 3% De pildă, cea mai nouă prognoză a FMI este că economia României va creşte cu numai 2,7% în 2023, ceea ce ar însemna venituri mai mici.

Cu 13% ar urma să crească veniturile bugetului statului în 2024, până la 486 mld. lei, arată proiectul de buget pe anul 2024, publicat de Ministerul de Finanţe. Creşterea de venituri ar urma să vină din toate direcţiile, mai ales de la TVA şi impozit pe venit. Întrebarea cheie este dacă sunt supraestimate veniturile, pe baza cărora s-au croit şi cheltuielile şi dacă se va repeta situaţia din 2023, când coordonatele bugetare de la început de an s-au dovedit nerealiste şi guvernul Marcel Ciolacu a venit, într-un final, cu taxe în plus.

„Mi se par optimiste proiecţiile, la o primă vedere. Creşterea PIB şi ponderea veniturilor în PIB mi se par optimiste. S-ar putea să fie optimistă şi creşterea veniturilor, dar probabil că se bazează inclusiv pe faptul că este un salariu minim mai mare“, este de părere economistul Laurian Lungu. Guvernul din aceeaşi coaliţie PSD-PNL, dar la momentul respectiv condus de Nicolae Ciucă şi de Adrian Câciu la Ministerul Finan­ţelor, a croit un buget pe 2023 despre care economiştii şi Consiliul Fiscal au spus că este nerealist, cu venituri supraestimate şi cheltuieli subestimate. Încă de la execuţia bugetară din februarie s-a văzut că proiecţia bugetară nu corespunde cu realitatea şi acum, la proiectul de buget din 2024, guver­nul admite că deficitul va fi în jurul a 6% din PIB, mult peste ţinta de 4,4% prevăzută în buget. Ratarea programărilor bugetare a început încă de la prognoza de creştere economică: bugetul a fost aşezat pe o creştere economică de 2,8%, dar economia a crescut, în primele trei sferturi din an, la jumătate: 1,4%. Acum se pune întrebarea dacă situaţia va arăta la fel, pentru că, acum ca şi atunci, economiştii spun acelaşi lucru: bugetul nu este realist, iar prognoza de creştere economică este optimistă.

„Mi se pare destul de optimist şi riscant bugetul“, spune şi Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi profesor la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO