Eveniment

Guvernul caută o portiţă pentru a pompa bani în Oltchim, care are conturile blocate

Guvernul caută o portiţă pentru a pompa bani în Oltchim, care are conturile blocate

Statul încearcă să resusciteze combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care se zbate să evite insolvenţa după eşecul privatizării. Mediafax Foto

Autor: Adrian Cojocar

11.10.2012, 00:06 224

Situaţia de la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea se complică pe zi ce trece, în condiţiile în care din cauza întârzierilor la plată unele bănci creditoare au blocat conturile companiei astfel că banii pe care statul ar dori să-i transfere către combinatul chimic pentru repornirea instalaţiilor s-ar scurge în conturile acestor bănci, iar la Oltchim nu ar mai ajunge nimic.

Băncile nu mai cred în salvarea Oltchim după recentul eşec al privatizării care a arătat că nu există un investitor interesat să preia combinatul chimic cu tot cu datoriile de peste 715 mil. euro, care fac compania neatractivă în contextul unei preluări.

Spre exemplu, Dan Diaconescu şi Ştefan Vuza, doi dintre participanţii la procesul de privatizare, s-au bazat pe anularea în instanţă a unei mari părţi din datoriile statului către Oltchim, în timp ce nemţii de la PCC au licitat o sumă nesemnificativă în schimbul datoriilor de sute de milioane ale statului la Oltchim şi al acţiunilor com­binatului.

În prezent statul intenţionează să înfiinţeze o societate, special creată pentru transferul banilor către Oltchim, prin intermediul căreia infuzia de capital a statului să ocolească băncile şi să ajungă la companie.

"Guvernul a luat în calcul mai multe variante pentru repornirea activităţii la Oltchim şi plata salariilor, astfel încât su­mele alocate să nu mai fie blocate de creditori, iar una dintre soluţii este înfiinţarea unei noi societăţi comerciale prin care să fie derulate aceste operaţiuni", au precizat surse gu­verna­mentale citate de Mediafax.

Premierul Victor Ponta a aprobat în cadrul şedinţei de guvern de ieri un act normativ prin care mandatează Ministerul Economiei să înfiinţeze o societate comercială "referitoare la Oltchim".

Ponta a declarat zilele trecute că planul de salvare a Oltchim este într-o fază avansată şi că în cursul lunii viitoare vor fi repornite treptat instalaţiile de pe platforma din Râmnicu Vâlcea. Totuşi statul nu a reuşit încă să găsească "poarta" prin care banii să nu mai fie blocaţi în conturile băncilor creditoare care nu mai cred în salvarea combinatului şi execută toate sumele pe care le prind în conturile Oltchim.

La sfârşitul lunii mai Oltchim le datora băncilor circa 130 mil. euro, din care 72 mil. euro către BCR, 35 milioane de euro la Banca Transilvania, iar 11,5 mil. euro către banca de stat CEC Bank.

Oltchim mai datorează 150 mil. euro furnizorului de electricitate Electrica, controlat tot de stat, şi alte aproape 250 mil. euro la AVAS, din care 131 mil. euro reprezintă dobânzi şi penalităţi acumulate în decursul anilor.

Săptămâna trecută statul, prin inter­mediul Ministerului Economiei, AVAS, Electrica şi CEC, pe de o parte şi prin­cipalele două bănci privatate creditoare ale Oltchim, a constituit un comitet pentru stabilizarea financiară a combinatului.

Comitetul are ca scop principal scoa­terea din impas a Oltchim prin găsirea unor soluţii pentru plata salariilor restante ale angajaţilor, repornirea activităţii de pe platforma din Râmnicu-Vâlcea şi găsirea unui investitor strategic care să preia combinatul.

Reprezentanţii statului au vehiculat în ultima vreme ideea că grupul rus TISE, în spatele căruia se află gigantul Gazprom, ar fi interesat şi în prezent de preluarea Oltchim, însă în continuare problema care se pune este dacă ruşii vor accepta să preia combinatul cu tot cu datoriile de 715 mil. euro.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cea mai mare companie de stat aflată în insolvenţă, susţine că nu se va găsi niciodată un cumpărător pentru com­binatul chimic de la Râmnicu Vâlcea.

"Oltchimul nu a fost şi nu va fi pri­va­ti­za­bilă în sensul că Oltchim nu va primi niciodată un cumpărător. Oltchim are piaţă, dar nu la preţurile acestea", spune ad­mi­ni­stra­torul judiciar al Hidroelectrica. El afirmă, de asemenea, că singura soluţie pentru com­binatul chimic ar fi intrarea în insol­venţă.

Pe de altă parte, administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat că în cazul com­bi­natului chimic Oltchim "singura soluţie" este, în opinia lui, tot intrarea în procedura de insolvenţă, la fel ca în cazul Hidro­electrica şi că angajaţii combinatului trebuie să înţeleagă că este nevoie de dis­po­ni­bilizări pentru ca societatea să îşi reia ac­tivitatea.

Guvernul a decis miercuri să acorde ajutoare sociale pentru 522 de angajaţi din cadrul combinatului chimic cu venituri medii pe mebru de familie de sub 786 de lei şi care nu deţin în proprietate alte locuinţe în afara celei de domiciliu, terenuri cu po­tenţial productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului.

Angajaţii Oltchim au ajuns în culmea disperării după ce întreaga producţie a combinatului a fost recent sistată şi aceştia nu şi-au mai primit salariile de mai multe luni. La Oltchim lucrează circa 3.300 de oameni, iar combinatul susţinea până recent un întreg oraş.

O altă măsură luată de stat pentru a ajuta Oltchim să iasă din situaţia grea în care se află este să ceară avizul Comisiei Europene pentru a putea acorda Oltchim un împrumut de până la 10 milioane euro şi spune că aşteaptă răspunsul executivului comunitar într-un interval de 30 de zile. Totuşi ultima dată când statul a cerut un astfel de ajutor către Comisie, instituţiei europene i-au trebuit doi ani de zile pentru a aviza procedura.

Statul a decis să nu mai realizeze conversia creanţelor AVAS în acţiuni Olt­chim de teama unui litigiu în instanţă in­tentat de minoritarii companiei.

Dan Diaconescu atacă în instanţă excluderea lui din privatizarea Oltchim

Dan Diaconescu a declarat, la sosirea la Tribunalul Bucureşti, că va ataca în instanţă decizia reprezentanţilor statului de excludere a lui din procesul de privatizare al Oltchim şi spune că nu are cum să piardă acest proces pentru că, din punctul său din vedere, probele sunt evidente.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Pe parcursul procesului de privatizare Diaconescu a venit la sediul Ministerului Finanţelor cu mai multe valize cu bani unde pretindea că a adus 3 milioane de euro pentru salariaţii Oltchim, suma fiind mult inferioară celor 45 mil. euro cu care a câştigat licitaţia pentru pachetul majoritar de acţiuni al Oltchim.

Licitaţia pentru vânzarea celor două creanţe ale statului la AVAS şi Electrica, în valoare cumulată de 400 mil. euro s-a încheiat tot cu un eşec pentru că ofertele pentru preluarea acestora s-au situat sub nivelurile vizate de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO