Eveniment

Guvernul, adevăratul parlament. Legislativul se ocupă cu meteo - analiză de Iulian Anghel

Emil Boc, premierul României

Pentru 80% din actele aprobate în patru luni şi jumătate, Parlamentul nu a făcut decât să ia act de voinţa guvernului Boc, fie că a fost vorba de OUG-uri sau de angajări de răspundere.

Autor: Iulian Anghel

22.05.2011, 23:56 848

Parlamentul nu a adoptat de la începutul anului până la 10 mainiciun proiect de lege cu impact, majoritatea actelor normativetrimise la promulgare fiind ordonanţe de urgenţă ale Guvernului şiangajări de răspundere.

De la începutul anului până la 10 mai, Parlamentul a adoptat 68de acte normative. Dintre acestea, 41 (60% din total) sunt legi deaprobare a ordonanţelor de urgenţă ale Gu­vernului, 9 (13%) suntacorduri interna­ţionale semnate de Guvern şi cinci (7,3%) suntlegi trimise la promulgare în urma angajării răspunderii Guvernuluiîn faţa Parlamentului, caz în care ele sunt aprobate fără dezbatereparlamentară. Chiar dacă sunt numai cinci, volumul lor este imens,modificând zeci de legi şi ordonanţe de urgenţă date de-a lungulanilor.

Doar 12 acte adoptate de Parlament sunt proiecte de lege (19%).Aşadar, în cazul a 80% din proiectele trecute Parlamentul nu afăcut decât să ia act de voinţa Guvernului fără să poată deschidegura.

Ce a avut Parlamentul în dezbatere ca proiecte de lege au ovaloare practică insignifiantă şi limitată.

Celelalte legi de impact - Codul muncii, legea zilierilor sauCodul social - au fost adoptate din angajarea răspunderii, decifără dezbatere parlamentară.

Problema este că Parlamentul nici nu are capacitatea de a evaluarapid impactul legilor propuse de Guvern. Preşedintele SenatuluiMircea Geoană susţine însă că Legislativul este pe cale săachiziţioneze un soft cu ajutorul căruia să evalueze repedeimpactul, cel puţin financiar, al proiectelor Guvernului şi că atâtparlamentarii de la putere, cât şi cei din opoziţie vor să impună olege a execuţiei bugetare care să oblige Executivul să se încadrezeîn limitele de cheltuieli pe care i le fixează Parlamentul - celcare aprobă legile bugetului.

Un număr însemnat de parlamentari ai puterii sunt nemulţumiţi(deşi nemulţumirile nu sunt exprimate public) că au fosttransformaţi într-o anexă a Executivului.

Problema ordonanţelor de urgenţă este veche şi nu este rezolvatăde ani de zile, în ciuda promisiunilor. Ea a fost dublată în timpulguvernului Boc de o altă practică folosită pe scară largă ceeludează Parlamentul şi transformă, practic, Executivul într-unorgan legislativ. Or, organul legislativ este, potrivitConstituţiei, Parlamentul, iar Guvernul are rol de autoritateexecutivă, învestită cu drept de iniţiativă legislativă (şi doar însituaţii excepţionale ar trebui să emită ordonanţe de urgenţă).Problema angajărilor de răspundere şi a ordonanţelor de urgenţăeste că pe ele nu se poate interveni.

Cea a ordonanţelor de urgenţă este şi mai acută, întrucâtGuvernul pur şi simplu nu le publică înainte cum îi cere legeaprivind transparenţa instituţională. Pe ordinea de zi a Guvernului,în ziua de miercuri, înainte de şedinţa de Guvern, este publicată olistă iniţială cu proiectele de lege sau ordonanţele care ar urmasă fie dezbătute, dar nu şi proiectul actului. Chiar şi dupăaprobarea în Guvern, există cazuri ce pot fi încadrate în categoria"aventuri" dacă încerci să obţii actul de la ministerul emitent. LaMinisterul Justiţiei trebuie să faci cerere pentru a obţine unproiect de lege adoptat de Guvern şi iniţiat de MJ deşi acesta artrebui automat pus pe site-ul instituţiei.

Guvernul mai are însă o listă suplimentară pe care nu o facepublică. Aşa se face că apar a doua, a treia zi ca adoptate actenormative de impact despre care nimeni sau puţină lume ştie.

Ce a dezbătut şi adoptat Parlamentul în patru luni şijumătate

  • Legea de comemorare a dezrobirii romilor

  • Lege pentru funcţionarea Consiliului Naţional al PersoanelorVârstnice

  • Legea de cinstire a eroilor de la Fântâna Albă

  • Lege privind tehnica legislativă la elaborarea actelornormative

  • Legea meteorologiei

  • Lege care modifică câteva articole din legea camerelor decomerţ

  • Legea cadrelor militare

  • Legea privind modificarea unui articol din legea apărării

  • Legea Departamentului de Luptă Antifraudă

  • Legea privind siguranţa feroviară

  • Legea privind etnobotanicele (aprobarea listei cu substanţeleinterzise)

  • Legea recunoaşterii unor calificări profesionale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO