Eveniment

Guvernul a şters datorii de 250 de milioane de euro acumulate de companii din industria de armament

Guvernul a şters datorii de 250 de milioane de euro...

Autor: Carol Dan

15.05.2014, 00:03 497

Guvernul a şters marţi prin ordonanţă de urgenţă datorii de 1,1 miliarde de lei (248,6 milioane de euro) ale unor companii din industria de apărare deţinute integral de stat, a informat Ministerul Economiei.

Astfel, au fost anulate datoriile companiilor Tohan Zărneşti, Carfil, Metrom, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria şi ale Fabricii de Pulberi Făgăraş.

La începutul şedinţei de marţi a guvernului, premierul Victor Ponta a declarat că datoriile istorice ale industriei de apărare vor fi şterse de guvern, prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană, pentru a salva locuri de muncă şi a relansa un sector esenţial pentru economia românească.

Prevederile actului normativ se aplică numai companiilor cu capital integral de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român şi au o pondere semnificativă în producţia de armament, muniţie, blindate, furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare.

Ştergerea datoriilor nu se aplică companiilor cu capital majoritar de stat şi nici firmelor din industria de apărare care produc sau comercializează produse care nu sunt destinate unor scopuri militare.

Guvernul a anunţat recent că la prima rectificre din vară va suplimenta bugetul Ministerului Apărării cu 700 de milioane de lei din cauza situaţiei complicate de la graniţa de est a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO