Eveniment

Guvernul a stabilit cum se vor face inspecţiile la firmele de stat

Autor: Claudia Medrega

03.11.2011, 00:03 88

Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri o ordonanţă de urgenţă care stabileşte modul în care se vor derula inspecţiile reprezentanţilor Ministerului Finanţelor la regiile autonome şi companiile de stat, reglementarea stabilind amenzi de până la 40.000 de lei pentru firmele care încalcă prevederile.

Cele 123 de companii de stat sau regii autonome au avut în 2010 pierderi totale de 393 mil. euro, respectiv de peste un milion de euro pe zi. Primele zece companii în funcţie de pierderile înregistrate anul trecut au înregistrat la mijlocul acestui an datorii faţă de bugetul general consolidat al statului de peste 1,9 mld. euro, echivalentul a 1,6% din PIB, toate aceste companii fiind pe lista de monitorizare a FMI-ului şi toate fiind abonate la un management dictat politic. Podiumul datornicilor este compus din CNH, CFR şi Electrificare CFR, primele două firme fiind de asemenea şi pe primele locuri când vine vorba de pierderi.

Prin crearea sistemului de inspecţie economico-financiară, Finanţele se aşteaptă la îmbunătăţirea performanţelor acestor companii şi la creşterea disciplinei bugetare şi a responsabilităţii operatorilor economici.

Ministerul Finanţelor va evalua, potrivit ordonanţei, măsurile de creştere a veniturilor, de reducere a cheltuielilor şi de diminuare a arieratelor, respectarea reglementărilor financiar-contabile, precum şi respectarea măsurilor economico-financiare stabilite prin acte normative.

Totodată, vor fi verificate fundamentarea şi justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidat pentru subvenţionarea unor produse sau susţinerea unor activităţi, dar şi obligaţiile datorate bugetului general consolidat, cu excepţia celor fiscale.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor legii pornesc de la 5.000 de lei şi ajung la 40.000 de lei. Conform ordonanţei, vor face subiectul inspecţiilor economico-financiare regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, precum şi societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau au o participaţie majoritară.

În vizor vor intra şi institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, altele decât cele care funcţionează ca instituţii publice, dar şi alţi operatori economici, indiferent de forma de proprietate, pentru fundamentarea şi justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidat.

Finanţele au decis să emită această ordonanţă având în vedere condiţiile actuale ale economiei, în care întărirea disciplinei economico-financiare şi eliminarea tuturor disfuncţionalităţilor şi blocajelor reprezintă interes naţional major. Totodată, constrângerile bugetare impuse de efectele crizei economice şi necesitatea implementării unor măsuri unitare la nivelul unor operatori economici au impus elaborarea acestei reglementări.

Ordonanţa clarifică atribuţiile, competenţele şi obiectivele inspecţiei economico-financiare, exercitarea inspecţiei economico-financiare, cadrul metodologic de efectuare a inspecţiei economico-financiare, întocmirea actelor de inspecţie economico-financiară, obligaţiile operatorilor economici verificaţi, precum şi contravenţiile, sancţiunile şi căile de atac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO