Eveniment

Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2009

28.10.2008, 18:15 34

Educatia, transporturile, sanatatea, apararea, ordinea publica si siguranta nationala, precum si agricultura sunt domeniile pentru care sunt propuse cele mai mari alocatii prin proiectul de buget stabilit pentru anul viitor.

In domeniul educatiei, fondurile propuse pentru anul viitor se ridica la 6% din PIB, iar pentru sanatate alocatiile bugetare prevazute sunt de 3,9% din PIB. In domeniul agriculturii, alocatiile propuse pentru anul viitor se ridica la 3% din PIB, iar sectorul transporturilor va fi finantat cu 4,5% din PIB.
Pentru investitii in infrastructura sunt alocate fonduri reprezentand 6,5% din PIB.
Impozitul pe venit si salarii va creste cu 0,3 puncte procentuale, la 3,8% din PIB, determinat in principal de cresterea castigului salarial mediu brut si a numarului mediu de salariati in 2009 fata de 2008. Veniturile din impozitul pe profit vor creste in termeni nominali cu 0,1 puncte procentuale, la 3,2% din PIB. Contributiile de asigurari sociale continua sa detina ponderea cea mai mare in PIB, inregistrand o crestere de 0,3 puncte procentuale, de la 9,8% in 2008 la 10,1% in 2009.
Nivelul veniturilor din accize se vor mentine in 2009 la 3,2% ca pondere in produsul intern brut, ca si in 2008.
Sumele primite de la UE in contul platilor efectuate reprezinta un capitol nou, care a fost introdus in buget in anul 2009 si care reprezinta sumele primite de la Uniunea Europeana, in contul fondurilor utilizate din bugetul propriu de ministerele beneficiare de fonduri europene nerambursabile postaderare. Pentru anul viitor aceste sume totalizeaza 16,5 miliarde lei, respectiv 2,9% din produsul intern brut si provin din instrumente structurale si de coeziune, precum Fondul European de Dezvoltare Europeana, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit.
Proiectul de buget prevede scaderea ponderii cheltuielilor de personal in produsul intern brut la 5,9%, de la 6,3% in 2008, mentinerea dobanzilor la acelasi nivel cu cel din 2008 (0,9% in produsul intern brut) si subventii de 1,7% din PIB, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de 2008.
Transferurile continua sa detina ponderea cea mai mare in produsul intern brut (18,9%), cu doua puncte procentuale in crestere fata de 2008, o categorie speciala de transferuri fiind cele destinate finantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile postaderare, categorie noua introdusa in proiectul de buget pe 2009. Aceste transferuri detin 3,7% din PIB si aproximativ 9,1% din totalul cheltuielilor bugetare.
Ponderea in PIB a cheltuielilor de capital va creste la 6%, fata de 5,6% in 2008, si la 14,8% in totalul cheltuielilor bugetare. Pentru anul viitor se estimeaza ca serviciul datoriei publice guvernamentale va fi de 3,5 miliarde euro.
Deficitul bugetului general consolidat va fi finantat in 2009 in principal din surse interne (circa 85%) si, in completare din surse externe, respectiv prin utilizarea veniturilor obtinute din privatizare, prin emisiuni de certificate de trezorerie si a obligatiunilor de tip benchmark cu scadente pe termen mediu si lung, precum si prin imprumuturile contractate de autoritatile locale, dar si prin lansarea unei noi emisiuni de euroobligatiuni.
Cererea interna isi va diminua amplitudinea de crestere pana la 8,3%, componentele sale importante - consumul si formarea bruta de capital fix - inregistrand de asemenea cresteri mai mici comparativ cu cele din 2008.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO