Eveniment

Guvernele incep sa prefere Linux

12.07.2004, 00:00 23

Mai multe departamente ale autoritatilor din diverse tari europene iau in considerare, in ultimul timp, varianta sistemelor de operare open-source pentru a reduce cheltuielile. Printre cei care au facut deja acest pas, sau sunt foarte aproape sa-l faca, se numara institutii publice din Franta, Germania, Norvegia si Marea Britanie, informeaza ZDNet News.
Ministerul francez al infrastructurii a anuntat saptamana trecuta ca va apela la serviciile companiei Mandrakesoft pentru a inlocui, pe 1.500 de servere, sistemul de operare Microsoft Windows NT cu Linux. Initiativa vine pe fondul incercarilor guvernului francez de a-si reduce cheltuielile. Un functionar public francez declarase recent ca Windows ar putea fi inlocuit cu sisteme de operare open-source pe 1 milion de computere detinute de stat.
"Nu declaram razboi lui Microsoft sau altor companii americane de software", a declarat Renaud Dutreil, adaugand ca Microsoft "trebuie sa redevina unul dintre providerii de software pentru statul francez, printre altii".
Al doilea oras ca marime din Norvegia, Bergen, isi va actualiza sistemele publice de educatie si sanatate prin instalarea Linux-ului pe serverele care rulau pana acum Windows sau Unix.
"Lasand la o parte beneficiile tehnologice ale Linux, am optat pentru un model de business care nu ne leaga de solutiile unui singur vanzator de software, a declarat un reprezentant al primariei Bergen. "Trecand la Linux, orasul Bergen a ales un model deschis si democratic de lucru care va duce la o mai mare libertate de alegere, activitate mai eficienta si economii mari de bani, toate acestea fiind in beneficiul cetatenilor".
Totodata, guvernul britanic a pornit un proiect de testare a sistemelor Linux, in colaborare cu IBM, pentru a vedea daca migrarea catre acest sistem de operare este o solutie viabila. Proiectul urmeaza exemplului dat de Germania, unde guvernul a facut astfel de teste urmate, dupa doi ani, de trecerea la Linux pentru unele departamente publice, a declarat Adam Jollans, strategy manager la IBM.
IBM a anuntat si o colaborare cu guvernul rus, care se va concretiza in crearea unui laborator de cercetare la Moscova pentru a vedea cat de fezabila este ideea trecerii la Linux. Acest sistem de operare era vazut pana nu demult ca o varianta potrivita numai pentru servere, insa in prezent ea devine tot mai apreciata si de posesorii de computere mai putin puternice, de tip desktop.
"In ceea ce priveste software-ul pentru computerele desktop, asistam cu siguranta la o deschidere a pietei catre diverse alternative", a mai spus reprezentantul IBM.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO