Eveniment

Guvernatorul băncii centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan, care a supervizat o avalanşă de creşteri ale ratei dobânzii, a demisionat la doar câteva luni de la preluarea mandatului, după o ”campanie masivă de defăimare în presa locală”

Guvernatorul băncii centrale a Turciei, Hafize Gaye...

Autor: Ştefan Stan

03.02.2024, 10:07 366

Guvernatorul băncii centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan, care a supervizat o campanie de creşteri uriaşe ale ratei dobânzii, a demisionat la doar câteva luni de la preluarea mandatului, acuzând ceea ce ea a numit săptămâni întregi de defăimare la adresa sa în presa locală, scrie FT. 

Erkan, care a fost numită în iunie ca prima femeie la conducerea băncii, va fi înlocuită de viceguvernatorul Fatih Karahan, potrivit jurnalului oficial al Turciei. Karahan, un fost economist al Rezervei Federale, va fi al şaselea şef al băncii centrale al preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan în cinci ani.

"O campanie majoră de asasinare a caracterului meu a fost organizată recent împotriva mea", a declarat Erkan vineri seară, adăugând că a demisionat "pentru a preveni ca familia mea şi, mai mult, copilul meu fără de păcat ... să fie afectată în continuare de acest proces".

Erkan, fost bancher la Goldman Sachs, a fost unul dintre arhitecţii centrali ai unei revizuiri radicale a politicii economice care a început după realegerea lui Erdoğan în luna mai şi a fost îndelung aplaudată de investitorii străini care au abandonat în mare parte pieţele turceşti în ultimul deceniu.

Sub conducerea sa, banca centrală a majorat ratele dobânzilor de la 8,5 % în iunie la 45 % în încercarea de a învinge o criză prelungită a inflaţiei, inversând o politică de lungă durată de menţinere a costurilor de împrumut la niveluri foarte scăzute. Erdoğan, care a numit odată ratele ridicate ale dobânzilor "mama şi tatăl tuturor relelor", a părut să susţină aceste creşteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO